Nieuws Actueel

WK 2014: Johan Cruijff ziet Australië als angstgegner

Bram de Vrind 7 juni 2014

Johan Cruijff ziet in Australië de 'angstgegner' van Oranje op het WK van 2014 in Brazilië. Hij zei dat vrijdagavond bij het Nexus Gelre Business Event in Arnhem. DeOndernemer.nl was daarbij aanwezig.

De managementlessen van Cruijff: 'Je moet lachend kwaad worden'

Wie puntverlies tegen Australië lijdt, zal de tweede ronde niet bereiken, orakelde de voetballegende tijdens een podiuminterview met Mart Smeets. "Voor Australië ben ik het 'bangste'. Die gaan minimaal één wedstrijd gelijk spelen. Dat is meteen het elftal dat het niet haalt."

MentaliteitCruijff roemde de mentaliteit van de Australiërs. "Als het stopt, dan gaan ze nog eens een keer door", zei hij. "Iedereen zal ze onderschatten."

RevancheOranje speelt de eerste groepswedstrijd tegen Spanje. Dat is een herhaling van de verloren WK-finale van 2010 in Zuid-Afrika. Of gevoelens van revanche tot beter spel zullen leiden, vroeg Smeets zich af. Cruijff denkt van niet. "Revanche kan niet leiden tot beter spel. Wel tot meer inzet."

| Finale WK 2010: Arjen Robben mist tegenover Iker Casillas

Concentratie"Maar", voegde Cruijff daar aan toe. "Het verleden mag nooit invloed hebben op het heden. Want dan verlies je je concentratie. Als Robben opnieuw op de keeper afloopt (net als bij gemiste kans in 2010, red) en denkt aan revanche, dan verliest hij zijn concentratie en dan kan hij weer missen."

HardOok Chili is een 'moeilijke tegenstander', aldus Cruijff: "Ze zijn hard. Ze duiken erin."

De drieHet Nederlands Elftal moet het vooral van de aanval hebben, aldus Cruijff. "Het beste gedeelte is de voorkant. De drie (Robben, Sneijder, Van Persie, red). Je zal ze dus veel aan de bal moeten laten komen. Want elke keer als zij aan de bal komen, heb je een mogelijkheid richting het doel. Dan pas kun je winnen."

| De huidige bondscoach Louis van Gaal met zijn selectie

SneijderHoe hij zou spelen met Oranje? "Ik kijk altijd naar wat de maximale kwaliteiten zijn van een team en daar speel ik op. Sneijder is in principe de man op het middenveld. Maar hij heeft wel mensen aan de zijkanten nodig die diep gaan. Als hij een pass in de loop geeft, is die bijna altijd perfect. Dan zit hij in zijn kwaliteiten."

KlaassenDe voetballegende mist Ajacied Davy Klaassen in de selectie van Van Gaal: "Hij is de speler in de Nederlandse competitie die het meeste 'ziet'. Hij kan een unieke speler worden."

DepayHet inzetten van PSV'er Memphis Depay zou volgens Cruijff een goede mogelijkheid zijn om de zwakkere verdediging van Nederland 'dicht te houden'. "Die speelt voor de verdediging. Hij kan bijna vanaf de middenlijn schieten. Dan heb je dus weer een mogelijkheid om te scoren."

| Johan Cruijff als legendarische nummer 14 in de finale van het WK van 1974

TrotsNederland mag trots zijn op zijn voetbalhistorie, gaf Cruijff het publiek mee. "Van de negen keer dat we hebben meegedaan, stonden we drie keer in de finale. Dat is als klein land een unieke prestatie."

VerrassingCruijff merkt Brazilië aan als favoriet voor de titel. Het zou volgens hem een verrassing zijn als een Europees land het WK wint, want dat is nog nooit gebeurd op Zuid-Amerikaanse bodem.