Nieuws Actueel

WK 2014: Kroegen zenden WK illegaal uit

Martijn Vervest 18 juni 2014

De helft van de kroegen zendt tijdens wedstrijden van het Nederlands elftal illegaal de beelden uit en riskeert een boete van 2000 euro. Dat meldt Metro. Ondernemers die gezellig met het personeel of gasten naar wedstrijden willen kijken tijdens het komende WK voetbal, hebben hiervoor een licentie nodig. "Doe je dat niet, dat heb je een illegale vertoning", zegt Esther van Geffen van de stichting Videma. Lees ook:WK kijken op kantoor? even aftikken!Special WK 2014WK 2014 SpeelschemaAuteursrechtenorganisatie Videma controleerde tijdens de WK-wedstrijd Spanje-Nederland 1100 cafés in een aantal grote gemeenten. De helft bleek niet de benodigde licentie te hebben. Kroegbazen die gesnapt worden, kunnen een boete krijgen als zij niet alsnog een contract afsluiten.Hoge boeteDe direct opeisbare boete voor het niet hebben van een licentie is 2000 euro, voor het geven van onjuiste informatie is de boete 5000-10.000 euro. Dit zijn bedragen die bovenop de schadevergoeding komen.

Extra controleIedereen die in het openbaar de televisie aanzet (dus ook cafe´s, restaurants en hotels), moet daarvoor een Videma-licentie hebben. Omdat de verleiding tijdens het WK groot is om een tv in je bar te zetten, is Videma extra gaan controleren. Ook tijdens de wedstrijd Australie¨-Nederland gaan dertig controleurs op pad om wanbetalende cafe´bazen op te sporen.KostenBij het bepalen van de vergoeding wordt een onderscheid gemaakt naar de aard van het gebruik. In geval van beschikbaarheid van tv op afzonderlijke werkplekken geldt een vaste jaarvergoeding per aansluiting. Bij het gebruik van tv in groepsruimten is er een vaste jaarvergoeding per ruimte met tv, waarvan de hoogte afhankelijk is van het totaal aantal werknemers of gasten. Zo kost een licentie voor een bedrijf tot 10 werknemers 98,26 euro bruto per jaar.

EvenementenWil je als bedrijf een heel evenement om een WK heen bouwen, dan gelden weer andere tarieven. De licentie is afhankelijk van het bedrijf. Als je een café hebt en je vertoont het in je zaak of op je terras heb je aan een reguliere cafélicentie voldoende. Buiten je eigen terrein heb je een evenementenlicentie nodig. De verschuldigde vergoeding is afhankelijk van het aantal wedstrijden en het maximaal aantal kijkers per wedstrijd.