Nieuws Actueel

WK-actie Londeman: 'De schoenen vlogen de deur uit'

Bram de Vrind 16 juni 2014

Dankzij een finaal uit de hand gelopen kortingsactie rond de wedstrijd Nederland - Spanje, is de voorraad schoenen zowat geplunderd bij Londeman Mode in Sappemeer. Eigenaar Gerard Londeman beloofde 10 euro korting per doelpunt voor Oranje. Wist hij veel dat het 5-1 zou worden. "We zijn nu wel landelijk op de kaart gezet."

Kassa dankzij sensatieOranje slacht Spanje Special: WK 2014 WK 2014: Speelschema

Londeman kan op zijn vrije maandag even bijkomen van alle drukte rond zijn actie afgelopen weekend. Het liep zaterdag zomaar ineens storm in zijn Groningse modezaak en hij haalde de landelijke media. Daarmee gaat het ongetwijfeld om één van de meest bewogen acties in de 60-jarige historie van de familiezaak.

De klassieke voetbalvraag: wat ging er door je heen toen Nederland het ene na het andere doelpunt scoorde? "Ik zat met mijn dochter tijdens de wedstrijd een biertje te drinken en zei al tegen haar: 'het zal wel druk worden morgen'. Dat werd het dus ook. De eerste klanten kwamen gelijk met mij de winkel binnen. Toen drong eigenlijk pas door wat de actie teweeg had gebracht. De avond ervoor nog niet. Ik heb er dus niet van wakker gelegen."

De zaak balanceert nu toch hopelijk niet op randje faillissement? "We hebben nooit het gevoel gehad dat we door deze actie failliet zouden gaan. Schoenen zijn niet onze core busines, maar een bijproduct. Het was dus een weloverwogen actie. Dat we erop hebben toegelegd, zie ik ook niet als een verlies. We zijn immers wel landelijk op de kaart gezet dankzij alle media-aandacht. De schoenen zijn vrijwel leegverkocht. We hadden 400 paar staan, en die zijn bijna allemaal weg. Ja, de schoenen vlogen de deur uit."

Komt er weer een nieuwe actie of was het eens en nooit weer? "Rond de wedstrijd tegen Australië willen we zeker weer iets doen. We beraden ons nu op de volgende actie. De primeur geven we aan de regionale krant. Dat doen we al jaar en dag zo. Wij vinden: bij elke advertentie die je plaatst, moet een aanbieding zitten. Anders is adverteren zinloos."