Nieuws Actueel

Woedende reacties Griekse politici en media

Van onze redactie 13 juli 2015

Image 5077935

,,Griekenland wordt gewaterboard door de Europese leiders'', zei een woordvoerder van de regeringscoalitie tegen tv-zender ANT1. Hij beschuldigde Duitsland er van Europa voor de derde keer in een eeuw in stukken te scheuren. De rechtse krant Demokratia maakte het wel heel bont en kopte 'Griekenland in Auschwitz'. Meer gematigde bladen, zoals de grote krant Ta Nea, hielden het op 'Gordiaanse knoop'.

Onder de noemer #ThisIsACoup spuwden talloze mensen op Twitter ziedende reacties. De Griekse minister van Defensie Panos Kammenos richtte zijn pijlen op Duitsland en stelde dat ,,ze ons naar de knoppen willen helpen''.

Flinke dobber

Volgens de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker kent het verhaal verliezers noch winnaars. ,,Het is een typisch Europees arrangement'', stelde hij.

Volgens de eerste documenten moet een aantal afspraken, waaronder ingrepen in het belasting- en het pensioenstelsel, uiterlijk 15 juli wettelijk zijn vastgelegd. De Griekse premier Alexis Tsipras heeft er een flinke dobber aan om de deal in eigen land te verkopen. Het merendeel van de Griekse bevolking verwierp tijdens een referendum verdere hervormingen in ruil voor steun. Tsipras zei toen nog dat het 'nee' van de bevolking hem machtiger maakte aan de onderhandeltafel in Brussel.

EPA