Nieuws Actueel

Woekerpolisaffaire woekert voort

Caroline Spilt 29 april 2015

Het juridische gesteggel in de voortslepende woekerpolisaffaire wordt door Europese rechters terugverwezen naar Nederland. Een langverwachte uitspraak van het Europees Hof van Justitie bracht woensdag niet de eenduidigheid waarop was gehoopt.

Lees ook:

'Uitspraak Europees Hof helpt gedeputeerde polishouder'Compensatie voor woekerpolisgedupeerden komt dichterbij

Claimorganisaties die optreden voor gedupeerden, spreken van een belangrijke overwinning aan hun kant. Maar ook Nationale-Nederlanden (NN), de verzekeraar waarop deze zaak betrekking heeft, ziet in het oordeel zijn eigen standpunten bevestigd.

AanleidingAlles draait om een klacht van een Nederlander die stelde dat NN hem te weinig informatie heeft gegeven bij het afsluiten van de verzekering Flexibel Verzekerd Beleggen, een zogeheten woekerpolis. NN benadrukte dat het zich altijd heeft gehouden aan de Europese regels voor levensverzekeringen, maar de klager meende dat er in Nederland ook zoiets is als goed fatsoen en zorgplicht. De Nederlandse rechter in Rotterdam vroeg aan het Europees Hof van Justitie of die ongeschreven regels ook hier van toepassing zijn.

UitspraakHet EU-hof stelt nu dat deze regels ook kunnen gelden. Met één kanttekening: dat de verzekeraar wel met een voldoende mate van voorspelbaarheid moet kunnen vaststellen welke aanvullende informatie hij dient te verstrekken. Het is nu aan een Nederlandse rechter om te bepalen of in dit geval Nationale-Nederlanden meer had moeten doen.

De uitspraak is minder verregaand dan het advies dat een belangrijke adviseur vorig jaar aan het Hof uitbracht. Die stelde dat een verzekeringsmaatschappij alle noodzakelijke informatie moet verstrekken.

VoortwoekerenHet ziet er naar uit dat de woekerpolisaffaire voorlopig nog wel even voortwoekert. De hele zaak houdt de gemoederen in de financiële wereld al jaren bezig. In 2006 kwam aan het licht dat bij veel beleggingsverzekeringen veel te hoge kosten in rekening zijn gebracht. Claimorganisaties proberen gedupeerden sindsdien te mobiliseren om schadevergoedingen los te krijgen bij de verzekeraars.

Klachten bij KifidKlachteninstituut Kifid heeft ook nog ruim vierhonderd zaken over beleggingsverzekeringen bij meerdere verzekeraars in behandeling. Het instituut had alle lopende procedures aangehouden in afwachting van de uitspraak van woensdag. Nu gaat Kifid de partijen die betrokken zijn bij deze procedures, vragen of het oordeel uit Luxemburg in hun zaak aanleiding geeft voor een verandering of aanvulling van hun standpunt.