Nieuws Actueel

Woerdense winkeliers zijn liever vrij op zondag

Femke Rodenburg | Foto: Rianne den Balvert 24 december 2015

Jeans saloon woerden

Het grootste deel van de kleine ondernemers uit de Woerdense binnenstad heeft helemaal geen behoefte aan koopzondagen, blijkt uit een enquête van AD Groene Hart. Zij willen op zondag liever vrij zijn. Een opvallende uitkomst na de toenemende discussie over de koopzondagen.

Vorige week bood Fred Nitzschke van De Bosrand de gemeenteraad 4000 handtekeningen aan. De handtekeningen waren afkomstig van klanten die het tuincentrum steunen in de wens om de koopzondagen in Woerden vrij te geven.

DecemberToch blijken er genoeg ondernemers in het centrum te zijn die helemaal niet zitten te wachten op extra koopzondagen. Uit de binnenstadenquête van AD Groene Hart, die door 52 zelfstandigen werd ingevuld, blijkt dat maar 19 procent graag meer dan acht koopzondagen wil. Van de overige 38 winkeliers (4 hadden geen mening) doen er 17 momenteel niet mee aan de koopzondagen.

Dertien winkeliers maken alleen gebruik van de koopzondagen in december en acht doen wel mee aan alle acht koopzondagen. Van de tien winkeliers die wel meer koopzondagen willen, zijn er zeven open op zondag. De andere drie niet, of soms.

Klant bepaaltBas Bazuine van Gerits Mode gebruikt dit jaar ook alle acht koopzondagen. "De klant wil dat graag en de klant betaalt, dus bepaalt", zegt hij. Zijn ervaring is dat Woerdenaren naar Utrecht gaan als de winkels in de binnenstad dicht zijn. Wel erkent Bazuine dat de koopzondag nog geen enorme trekkracht heeft voor zijn herenmodezaak. Voor Wil Verkley van de Jeans Saloon hoeft het allemaal niet: "Nee, genoeg is genoeg. Er zijn voldoende verkoopmomenten.''

"Omzetmatig is het niet te vergelijken met de zaterdag. Dan kopen onze klanten vaak sets kleding, terwijl het op zondag meer enkele stuks zijn. Misschien komt dat omdat dertigers meer van de koopzondag zijn en ik een klassieke klantenkring heb van 50-plussers", redeneert hij. Het is een reden voor Bazuine om zelf in de winkel te staan, zodat hij bespaart op personeelskosten. "Ik krijg van mijn kinderen wel het commentaar dat ik te vaak weg ben", bekent de ondernemer.

Niet verrastVoor veel collega-winkeliers is dat precies de reden dat ze niets voelen voor de koopzondag. "Het is misschien flauw, maar ik heb ook een gezin", zegt Beja Spruit-Dirksen van Roses and Teacups. "Ik sta vijf dagen per week alleen in mijn winkeltje en ben daarnaast ook nog vaak 's avonds bezig. Op zondag doe ik meestal inkopen en bestellingen, maar de rest van de dag en de maandag besteed ik aan mijn gezin en huishouden."

Spruit-Dirksen is verbaasd dat veel van haar collega's ook niet zitten te wachten op de koopzondag. Simon Brouwer, fractievoorzitter van ChristenUnie/SGP, is niet verrast. "We hebben enkele jaren geleden ook zo'n onderzoek gedaan en daar kwam dit al uit", vertelt hij. De kleine winkelier kan de koopzondag volgens hem niet behappen. "De grootste monden krijgen de meeste aandacht, maar het klopt niet met de werkelijkheid. We zouden graag zien dat er een genuanceerder beeld komt."