Nieuws Actueel

Wonen, werken of hotel in pand van Rabobank in Winterswijk

Van onze redactie 9 oktober 2015

Rabobank Winterswijk Theo Kock

De bank heeft in Winterswijk meegedaan aan het gesprek over 'stedelijke herverkaveling', waarbij gezocht wordt naar nieuwe functies en bestemmingen voor leegstaande panden. Het bankgebouw is ruim 2.000 vierkante meter groot en staat niet leeg, maar wordt, zeker na de fusie van de Achterhoekse Rabobanken, wel minder gebruikt.

Mogelijkheden "We zijn geenszins van plan om Winterswijk te verlaten", vertelt Arie van Heeswijk, manager facilitaire services bij de Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek. "We zijn wel aan het kijken naar de mogelijkheden die er met dit gebouw ontstaan. We hebben daar de beschikking over bijna 2.100 vierkante meter, maar aan 300 meter hebben we ook voldoende."

Internet Die behoefte is gebaseerd op het aantal klantbezoeken. "Dat is niet meer zo veel als in het verleden. Veel gebeurt via internet. Een deel van ons werk is daardoor ook veranderd. En het heeft te maken met onze fusie. We hebben nu twee kernkantoren, in Zutphen en Groenlo. Het kantoor in Winterswijk ligt te veel aan de uiterste grens van het gebied."

‘Jong wonen’Daarom worden nu de mogelijkheden voor herbestemming van het bankgebouw onderzocht. Van Heeswijk: "In de eerste plaats is er het 'jong wonen', het maken van kleinere wooneenheden voor jongeren tot een jaar of 25. Die hebben minder behoefte aan meters, maar wel aan zelfstandige woonruimte."

Bedrijfsverzamelgebouw Een tweede optie waar naar wordt gekeken is een bedrijfsverzamelgebouw. Van Heeswijk: "Een plek voor jonge ondernemers. En we kijken naar de mogelijkheden voor vestiging van een hotel. We weten dat er in Winterswijk een toenemende behoefte is aan hotelruimte."

Hotelketen Van elk van deze nieuwe bestemmingen worden nu de mogelijkheden in kaart gebracht. Voor de Rabobank is het niet noodzakelijk om daadwerkelijk uit het bankgebouw te vertrekken, maar het kan wel. Van Heeswijk: "Als het geschikt gemaakt kan worden voor bijvoorbeeld een hotelketen, dan kan dat. We staan voor van alles open."

SNSAlle banken in Winterswijk hebben te maken met die afnemende ruimtebehoefte. SNS heeft de bankactiviteiten al verplaatst naar een winkel in de Misterstraat. Het grote kantoor aan de Torenstraat, schuin tegenover de Rabobank, staat al enkele jaren te koop en leeg, het kantoor van de ING Bank staat ook te koop of te huur.

Er is al eens geopperd om alle banken in één gebouw onder te brengen, maar dat bleef bij een idee.

Foto: Theo Kock