Nieuws Actueel

Woning is weer warm broodje

Rik Nizet 17 februari 2015

De woningverkoop is in januari ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden met 6 procent gestegen. In totaal wisselden 9437 woningen van eigenaar, blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Kadaster.

Ten opzichte van de voorgaande maand, toen er 25.265 woningen werden verkocht, daalde het aantal verkochte woningen met 62,6 procent. In december wisselen traditiegetrouw altijd veel woningen van eigenaar. Bovendien anticipeerden veel huizenkopers afgelopen december waarschijnlijk op de strengere financieringsregels die sinds 1 januari gelden.

Op jaarbasis lieten alle woningtypen een stijging zien, behalve bij twee-onder-een-kapwoningen (min 4,6 procent). Het aantal verkochte appartementen steeg het meest (plus 12,9 procent). Ten opzichte van december daalden de verkoop van alle woningtypen bij vrijstaande woningen het sterkst (min 70 procent).

Het aantal geregistreerde hypotheken nam in januari met 11,2 procent toe in vergelijking met een jaar geleden tot 14.253. Vergeleken met december 2014 is er een daling van 59,2 procent.

Het Kadaster meldde verder dat in januari 99 executieveilingen van woningen plaatsvonden, 49 procent minder dan een jaar geleden.