Nieuws Actueel

Woningcorporatie Welbions maakt melding van ‘wereldprimeur’

Van onze redactie 30 juli 2015

Welbions Emiel Muijderman

De investeringen varieerden in omvang. Die liepen uiteen van 5.000 tot 70.000 euro per woning. De woningcorporatie maakt in dit kader ook melding van een 'wereldprimeur'. Daarbij gaat het om een nieuw type lichtgewicht-balkon van composiet, dat door het Hengelose bedrijf Normteq is ontwikkeld.

BalkonDat balkon werd geplaatst bij projecten in Hengelo Noord, onder meer aan de Saterslostraat en de Backenhagenlaan. Het is bij 180 woningen over het bestaande inpandige balkon geschoven. Daardoor werd de oppervlakte verdubbeld en veranderden de kleine balkons in grote terrassen.

'Door de innovatieve aanpak aan de voorzijde konden de kleine inpandige balkons aan de achterkant worden dichtgezet, waardoor het mogelijk werd om de slaapkamer en badkamer te vergroten', bericht Normteq er zelf over.

Technische problemen opgelost Welbions: "Met deze constructie worden gelijktijdig meerdere technische problemen opgelost en voldoen we geheel aan het Bouwbesluit." De isolatie is ook sterk verbeterd. Voor NormTeq was het een leuke klus. Het bedrijf plaatst deze balkons inmiddels ook bij andere projecten in Nederland met vergelijkbare woningbouw. En Welbions is zelf van plan het nieuwe innovatieve balkon de komende jaren in andere complexen te gebruiken.

Groot onderhoud verlengt doorgaans de levensduur van een woning. 'Meestal combineren we dit met energetische maatregelen, waarbij we streven naar label B. De comfortverbeteringen hebben meestal een huurverhoging tot gevolg, de werkzaamheden voor groot onderhoud zelf niet', aldus Welbions in het jaarverslag.

Foto: Emiel Muijderman