Nieuws Actueel

Woningmarkt blijft pieken

Rik Nizet 3 februari 2014

De opleving van de huizenmarkt in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar heeft ook positief uitgepakt voor de omzet in de woonbranche. In de laatste 3 maanden van het jaar noteerden woonwinkels een plus van 4,9 procent. Ondanks deze eindsprint kwam de omzet over het hele jaar toch nog uit op een min van 2,8 procent. Dit blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van brancheorganisatie INretail.Lees ook:Ook ZZP'ers mogen huis kopenRed huizenmarkt met schenking

Het vierde kwartaal liet "een verrassend beeld zien'' ten opzichte van het derde kwartaal, toen de omzet voor de woonbranche onderuit gleed met 9,2 procent. Bij het positieve cijfer van het vierde kwartaal moet wel aangetekend worden dat dezelfde periode een jaar eerder een zeldzaam grote krimp van 12 procent liet zien.

OmzetgroeiDe meeste omzetgroei binnen de woonbranche haalde de keukensector in het laatste kwartaal met een plus van 16,7 procent. Ook parketzaken eindigden positief met 9,1 procent meer omzet. Meubelzaken noteerden een omzetstijging van 3,1 procent en de omzet van woningtextielzaken kwam 0,4 procent hoger uit. Slaapspeciaalzaken bleven achter met 5 procent omzetdaling en gemengde zaken leverden 2,8 procent in.

WoonwinkelsDe relatie tussen de ontwikkelingen op de woningmarkt en woonwinkels weerklinkt ook in de cijfers van juli en september van het vorige jaar. "Op dat moment zat de woningverkoop nog steeds in het slop. Woonwinkels leverden in die periode ruim 10 procent in'', aldus Inretail.

Ruim 67 procent van de ondernemers in de woonbranche zag zijn omzet in 2013 nog dalen tegen 33 procent met een positief of neutraal resultaat.