Nieuws Actueel

Woningmarkt drijvende kracht achter groei investeringen

Caroline Spilt 21 augustus 2015

Beleggen slecht rendement 335

De investeringen in Nederland zijn in juni met 22,2 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zegt dat dit vooral te danken is aan aanzienlijk hogere investeringen in woningen.

De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdagen. Juni 2015 had er twee meer dan juni 2014.

WoningmarktNet als in voorgaande maanden was de woningmarkt de drijvende kracht achter de toename van de investeringen. Daarnaast werd er meer geïnvesteerd in infrastructuur, personenauto’s, vrachtwagens en machines.

De stijging met 22,2 procent in juni op jaarbasis is de grootste die het CBS dit jaar heeft gemeten. Tot nu toe was maart de uitschieter met een stijging van 16 procent.

Minder gunstigHet CBS meldde verder dat de omstandigheden voor investeringen in augustus iets minder gunstig waren dan in juni en juli. De verslechtering in augustus ten opzichte van juli komt doordat de export op jaarbasis een stuk minder hard groeide. Daarentegen was de toename van de beurswaarde van Nederlandse aandelen op jaarbasis groter en de bezettingsgraad in de industrie hoger.