Nieuws Actueel

Woningnood neemt toe door komst vluchtelingen

Van onze redactie 6 oktober 2015

Image 5311176

,,Als er niets gebeurt, groeien de wachtlijsten voor andere woningzoekenden," zegt Ronald Paping, voorzitter van de Woonbond. ,,De vraag groeit, in een tijd dat het aanbod afneemt. Zeker in steden als Amsterdam en Utrecht leidt dat tot problemen. Daar hoor je nu al verhalen over wachtlijsten van 9 tot 10 jaar." Door de instroom zullen die nog langer worden, beaamt Egbert de Vries, directeur van de Amsterdamse Federatie voor Woningcorporaties. Bekijk hieronder de taakstellingen van te huisvesten vluchtelingen per gemeente. Bekijk onderstaande figuur hier in een groter formaat.

Juist de populaire steden moeten de komende 15 maanden een relatief groot aantal vluchtelingen huisvesten, blijkt uit berekeningen van deze krant. Niet omdat het kabinet onevenredig veel van ze vraagt, maar omdat ze nu al een forse achterstand hebben. Vooral in Amsterdam is het probleem groot. Die stad moet voor eind volgend jaar nog bijna 3500 vluchtelingen huisvesten. In heel Nederland moeten tussen nu en eind 2016 ruim 56.000 ex-asielzoekers een dak boven hun hoofd krijgen. Het gaat om vluchtelingen die inmiddels een verblijfsvergunning hebben. Ongeveer 13.000 komen nog uit de voorraad voor 2015. De overige 43.000 komen voort uit de nieuwe 'taakstelling' die minister Dijkhof gisteren bekendmaakte. Die is bijna 50 procent hoger dan die van 2014.Bekijk hieronder de gemeenten met relatief zware taakstellingen. Bekijk onderstaande figuur hier in een groter formaat.

Vooral gemeenten in Flevoland, Noord-Holland en Utrecht lopen nog ver achter, maar feitelijk loopt het systeem overal tegen zijn grenzen aan. Maandelijks krijgen nu ongeveer 2300 ex-asielzoekers een woning. Dat tempo moet met ruim 60 procent omhoog om de doelstellingen van Dijkhoff te halen.De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij gemeenten. Het aantal vluchtelingen per gemeente wordt bepaald op basis van het aantal inwoners. Amsterdam heeft dus de grootste opgave, Schiermonnikoog de kleinste. Eind deze week of begin volgende week worden de gemeentes door het rijk geïnformeerd over hun individuele opdracht.Bekijk onderstaande figuur hier in een groter formaat.

Duidelijk is dat er iets moet gebeuren. Links en rechts pleiten partijen dan ook voor onorthodoxe maatregelen. Regeringspartij PvdA wil dat corporaties de ruimte krijgen om de komende 2 jaar 100.000 prefab woningen te bouwen. Die huizen zouden zowel voor reguliere woningzoekenden als vluchtelingen bestemd zijn. Op die manier moet de broodnodige ruimte op de sociale huurmarkt ontstaan. De SP wil een tijdelijk verbod op het verkopen van woningen door corporaties.Beide voorstelling komen vandaag aan de orde bij de behandeling van de begroting van minister Blok van Wonen. De VVD heeft al laten weten niets te willen weten van het PvdA-voorstel om corporaties extra woningen te laten bouwen. Minister Blok maakte eerder al bekend vastgoed van het rijk beschikbaar te stellen voor het onderbrengen van vluchtelingen. Die ruimte zou plaats kunnen bieden aan enkele duizenden mensen.Bekijk hieronder de aantallen te huisvesten vluchtelingen tot en met 2016 per provincie. Bekijk onderstaande figuur hier in een groter formaat.