Nieuws Actueel

Woondetailhandel floreert

Rik Nizet 1 juni 2015

Woonwinkel floreert omzet groot

Woonwinkels profiteren enorm van de aantrekkende economie en verbeterde huizenmarkt. In april werd een omzetstijging van bijna 18 procent genoteerd ten opzichte van april 2014. Toen was er nog sprake van een omzetdaling van bijna 2 procent. Dat blijkt zaterdag gepubliceerde cijfers van brancheorganisatie INretail.

Grote winnaars waren afgelopen april de keukenverkopers. Zij haalden gemiddeld 27 procent meer omzet dan een jaar eerder. Maar ook woninginrichtings-, meubel- en slaapspeciaalzaken kijken terug op een omzetgroei in april van ruim boven de 10 procent.

De totale omzetontwikkeling over de eerste vier maanden van 2015 toont een groei van 13,6 procent voor de woondetailhandel. Ook over deze periode deden keukenverkopers de beste zaken met een omzetgroei van gemiddeld 19,5 procent. Woningtextielzaken (7,2 procent), slaapspeciaalzaken (10,8 procent) en meubelwinkels (11,9 procent) boekten ook goede omzetresultaten.

Positieve omzettrend"Deze omzetontwikkeling is een geweldige opsteker voor de woondetailhandel. Na jaren van daling koerst de sector af op een positieve omzettrend. De branche worstelt zich uit een diep dal omhoog. De aantrekkende economie speelt de sector in de kaart. Het omzetniveau van voor de crisis is een stip die nog achter de horizon ligt. Maar de trend die langzamerhand zichtbaar wordt, stemt optimistisch'', aldus voorzitter Jan Meerman van INretail.

KeukensegmentNretail pleit voor behoud van de verlaagde btw-regeling op renovatie en verbouw. Meerman: "De cijfers tonen dat het keukensegment hiervan profiteert. Dat moet je niet in de kiem smoren, maar nu juist blijven stimuleren.''