Nieuws Actueel

Woonwagenbewoners ruziën over 'illegaal' bezette wagen

Van onze redactie 22 mei 2015

Image 4940597

De bewuste wagen staat op een kampje met drie woonwagens, bewoond door één familie, aan de Tweede Westerparklaan in Leidsche Rijn. De woonwagen is vrijgekomen, nadat de voormalige bewoonster in april is overleden.Sindsdien zitten de kleindochter en kleinzoon van de voormalige bewoonster erin. De vrouw is een dochter van de bewoners naast de woonwagen. De man is een zoon van de bewoners van de andere woonwagen op het kampje.

Omdat Utrecht slechts 17 huurwoonwagens heeft en geen nieuwe kampjes meer aanlegt, is er onder de kampers veel belangstelling voor de leeggekomen woonwagen. Op de wachtlijst staan 52 geïnteresseerden, aldus de cijfers van de gemeente. De kleindochter en -zoon staan echter niet bovenaan deze lijst. Dat zij desondanks hun intrek hebben genomen in de woonwagen, heeft onder de wachtenden bovenaan de lijst die eerder in aanmerking komen, dan ook kwaad bloed gezet.

Te meer ook omdat tien van hen door eigenaar, de BV Woonwagenexploitatie, voor de woonwagen zijn voorgedragen, maar vervolgens zijn afgewezen door de andere bewoners van het kampje (lees: familieleden van kleindochter en -zoon). In 2013 heeft de gemeente Utrecht bewoners van een woonwagenkampje meer inspraak gegeven bij de keuze voor een nieuwe bewoner. De wethouder neemt echter het uiteindelijke besluit wie er in de woonwagen komt.,,De gemeente meet met verschillende maten,'' zegt een woonwagenbewoner. Hij vindt dat de kleindochter en -zoon zo snel mogelijk de woonwagen uit moeten, omdat ze daar 'íllegaal' verblijven.

Directeur Daan Peeters van de Woonwagenexploitatie BV ontkent dat. Hij erkent dat de toewijzing van de wagen aan de Tweede Westerparklaan tot verwarring heeft geleid. ,,We hebben de eerste tien kandidaten op de wachtlijst benaderd. Zij zijn door de andere bewoners op het kampje afgewezen. Later bleek dat de kleinzoon van de overleden vrouw al sinds 2011 in de wagen woont en haar verzorgd heeft. Hij heeft tot zes maanden na het overlijden het recht de huur over te nemen.'' Volgens Peeters wordt nu onderzocht in hoeverre er daadwerkelijk sprake is geweest van mantelzorg. Volgens andere woonwagenbewoners heeft de man het verhaal echter verzonnen om zo de woonwagen in te pikken.