Nieuws Actueel

Word eens wat wijzer met geld

Van onze redactie 3 januari 2015

'Omdat de pensioenleeftijd zo vaak in het nieuws is, wilde ik wel eens weten wat mijn pensioenleeftijd zou zijn. Dus tikte ik op Google 'pensioenleeftijd' in. Google vond honderdduizenden websites met dat trefwoord. Hoe weet ik welke informatie actueel en betrouwbaar is?" vraagt Elly van Gameren (52) zich af.

Elly heeft een punt. De wetgeving over persoonlijke financiën als pensioen, hypotheek en toeslagen, verandert in Nederland aan de lopende band. Het zijn ook nog eens complexe onderwerpen, waardoor de informatie zo simpel mogelijk opgeschreven moet zijn om het te begrijpen.

Bijna iedereen komt in zijn leven financiële vraagstukken tegen als die van Elly. Dan is het fijn als je direct weet op welke website je moet zijn voor simpele, actuele informatie. Maar vind maar eens je weg tussen al die sites van financieel adviseurs en verzekeraars.

Websites zonder commerciële belangen Gelukkig zijn er genoeg websites die geen commerciële belangen hebben en je actueel en simpel kunnen voorlichten. Denk aan het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting), de Consumentenbond en Wijzer in geldzaken. Deze laatste, waarvan koningin Máxima erevoorzitter is, timmert met de site www.wijzeringeldzaken.nl hard aan de weg. De organisatie richt zich op voorlichting aan consumenten over hun persoonlijke financiën in de breedste zin van het woord. Op de website worden per levensfase de belangrijkste financiële kwesties simpel uitgelegd.

Neem de geboorte van een kind of een scheiding. Met 1 muisklik op de website weet je precies of je niks vergeten bent te regelen. Van extra toeslagen tot erfrecht, van pensioenregeling tot hypotheek; elk lastig onderwerp wordt helder uitgelegd. Bovendien ben je ervan verzekerd dat de informatie altijd simpel en actueel is.

'Wijzer in geldzaken' "In 2007 is het ministerie van Financiën gestart met Wijzer in geldzaken", vertelt Olaf Simonse, hoofd van het programmabureau van de site. "We zagen dat mensen behoefte hadden aan info om hun geldzaken op orde te houden. Daarnaast signaleerden we een toenemende schuldenproblematiek en waren er veel instanties die mensen allemaal van een beetje informatie voorzagen. Mensen zagen door de bomen het bos niet meer. Daarom zijn we onze krachten met andere instanties gaan bundelen. Onze partners zijn onder meer het Nibud en de Consumentenbond, maar ook de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars, de Autoriteit Financiële Markten en nog enkele belangenverenigingen."

Pensioen Wijzer in geldzaken organiseert ook evenementen om mensen voor te lichten en verstrekt lespakketten voor gastlessen op scholen. Door kinderen al jong bewust te maken van geld, kunnen ze zich later financieel beter redden, is het idee daarachter. In oktober organiseerde Wijzer in geldzaken de jaarlijkse Pensioen3daagse, om mensen extra bewust te maken van hun pensioen. Pensioen is namelijk 1 van de saaiste, maar ook 1 van de belangrijkste financiële thema's. Wie daar in zijn werkende leven niet over nadenkt, zou vanaf de pensioendatum zo maar met de gebakken peren kunnen zitten. Maar dan is het natuurlijk te laat om nog extra pensioengeld te creëren.

Marga Kamminga (38) vindt het moeilijk om over pensioen na te denken. "Vorig jaar tijdens de Pensioen3daagse woonde ik een voorlichtingsbijeenkomst bij op mijn werk en werd ik op de site www.mijnpensioenoverzicht.nl gewezen. Dezelfde avond heb ik ingelogd en zag dat het bedrag dat op mijn pensioendatum vrijkomt, best weinig is. Ik weet dat ik nu iets moet regelen. Maar door de waan van de dag én omdat ik niet weet waar te beginnen, heb ik dit eerlijk gezegd nog steeds niet gedaan."

Actie Marga's reactie komt overeen met wat Wijzer in geldzaken signaleert. Het voorlichten van mensen gaat goed, bezoekers zijn enthousiast over de site. Maar mensen aanzetten tot actie ondernemen, is moeilijker. Simonse: "Begin 2014 lanceerden we een nieuw vijfjarenplan, met 2 speerpunten: nóg meer krachtenbundeling met andere instanties – met z'n allen krijgen we veel meer voor elkaar dan alleen – en nóg meer het gedrag van mensen beïnvloeden, ze aanzetten tot het tijdig ondernemen van actie."

Handige, niet-commerciële geldwebsites: - www.wijzeringeldzaken.nl - www.vanatotzekerheid.nl - www.nibud.nl - www.consumentenbond.nl/test/geld-verzekering - www.mijnpensioenoverzicht.nl