Nieuws Actueel

Word schatrijk op bizarre manier

Jeroen Jansen 29 januari 2014

Je hoeft geen gesjeesde bankjongen of gehaaide investeerder te zijn om puissant rijk te worden. Dit zijn de vijf vreemdste beroepen waarmee je een fortuin kunt vergaren.

Bedenk een waterpistoolIn 1988 vond Lonnie Johnson de Power Drencher, het eerste waterpistool dat luchtdruk gebruikt om een krachtige straal te krijgen. Niet lang daarna besloot Johnson de naam te veranderen in, jawel, Super Soaker. Hij verkocht het idee aan de Larami Corporation. Het werd het best verkopende speelgoed in de States, wereldwijd gingen er al 1 miljard van over de toonbank. Wat Johnson eraan overhield? 360 miljoen dollar.

Maak sportende mensen minder zweterigVroegâh zag iedereen in de sportschool eruit als een verzopen kat. Tot twee bedrijven ademende stof bedachten. Lululemon deed dat voor vrouwen met bijvoorbeeld de zwarte legging. Oprichter Chip Wilson cashte er 2,9 miljard mee. Under Armour deed datzelfde voor mannen. De aandelen van oprichter Kevin Plank zijn inmiddels zo'n 1,1 miljard dollar waard.

Begin een circusDe dakloze straatartiest Guy Laliberté richtte dertig jaar geleden een circus op om het 450-jarig bestaan van Canada te vieren. Hij noemde het circus Cirque du Soleil. Inmiddels is de dakloze allang niet meer dakloos en kon hij 2,6 miljard dollar op zijn rekening bijschrijven.

Bedenk een salsasausjeEerst trouwen met de dochter van de Pace salsasausfabriek, daar beginnen als groentesnijder om vervolgens op te klimmen tot het directiekamertje. Christopher Goldsbury deed het. Hij verkocht zijn handel aan Campbell Soup en ving er 1,3 miljard dollar voor.

Klus bij als professorProfessor David Cheriton investeerde in wat projecten van zijn studenten. Zo ook een een klein servertechnologiebedrijfje, dat verkocht werd aan Cisco Systems. Succes nummer één. Daarna zag hij wel brood in een idee van studenten Larry Page en Sergei Brin, waar hij een ton in investeerde.

Does that ring a bell? Nee? Ze bedachten een zoekmachine voor het internet, beter bekend als Google. Hoeven wij niet te zeggen dat het met dat bedrijf redelijk goed gaat op dit moment. Cheriton verdiende er 1,3 miljard mee.

Je kunt natuurlijk ook directeur van Ziggo worden...