Nieuws Actueel

Wordt het HBO, Videoland, KPN Play of toch Netflix?

Anton Damen 30 november 2015

Seriehbotvkijkergameofthroneskpnplayvideoland1065

Met de komst van de nieuwe KPN-dienst Play is het aanbod voor de serie-, docu- en filmkijkers enorm. Een vergelijkend warenonderzoek van de zenders waarbij je zoveel kunt kijken als je wilt.

1. Netflix

Het Amerikaanse Netflix is sinds twee jaar actief in Nederland. Van de wereldwijd geschatte 74 miljoen abonnees wonen er circa 1,3 miljoen in Nederland.

Wat?

Series, series, series. Als een partij het fenomeen binge-watching (een hele serie in één ruk uitkijken) uitvond, dan is het Netflix. Doorgaans biedt Netflix alle afleveringen in één klap aan. Ideaal voor degenen die geen zin hebben om steeds een week te moeten wachten. Ook documentaires en films.

Voor wie?

De serieverslaafde die houdt van Amerikaanse en Britse producties, Scandinavische crime en comedy. En voor iedereen die een goedkope oppas zoekt: het aanbod voor de kleintjes is gigantisch.

Wat ontbreekt?

Het aanbod (recente) bioscoop- en filmhuistoppers zal echte cinefielen en filmfreaks teleurstellen. Ook moet je met een lantaarntje zoeken naar Hollands glorie: tenzij je een superfan bent van Snuf de hond ben je vrij snel uitgekeken. Dankzij een exclusieve Disney- deal ben je wel verzekerd van bioscooptoppers als Big Hero 6 en draven de helden van Marvel en de jedi's van Star Wars op.

Bijzonder

Eigen producties heten originals. Na series (zoals hits als Orange is the New Black en House of Cards) en documentaires (Virunga, Miss Simone) presenteert Netflix sinds kort ook eigen speelfilms. Ze dromen van een Oscar met hun aangrijpende kindsoldatendrama Beasts of No Nation, maar komen in december ook met de eerste van vier exclusieve komedies met lolbroek Adam Sandler.

Verwacht

Jessica Jones, na Daredevil Netflix' tweede oorspronkelijke Marvel- superheldenproductie, en nóg een tikkie rauwer.

Wat kost dat?

Eerste maand gratis, daarna van €7,99 tot €11,99 (voor 4K-streams)

2. Videoland

Videoland, was dat niet die videotheek om de hoek? Welnee, anno 2015 is Videoland eigendom van RTL en vooral online actief. Sinds oktober vorig jaar kunnen abonnees er voor een vast bedrag onbeperkt genieten van een kleine tweeduizend titels, zo'n 170 meer dan Netflix. In maart rapporteerde Videoland meer dan honderdduizend abonnees.

Wat?

Filmfreaks komen aan hun trekken bij Videoland, het aanbod is groot en divers. Natuurlijk zijn het niet allemaal vijfsterrenproducties, maar er is een goede balans tussen oude klassiekers en nieuw spul. Het serie-aanbod is minstens zo gevarieerd, van het semi-antieke Kees & co tot het gloednieuwe CSI: Cyber. Dit jaar lanceerde Videoland de eerste eigen productie, het twaalfdelige bollendramaserie Zwarte Tulp, dat een vervolg krijgt.

Voor wie?

In ieder geval voor alle GTST-fans; via Videoland kun je drie afleveringen vooruit kijken. Dankzij producties van RTL en NPO is er veel vaderlands spul te bekijken.

Wat ontbreekt?

Videoland ontbeert de grote kwalitatief sterke documentaireselectie van een partij als Netflix. De categorieën zouden net wat scherper mogen. Wie zin heeft in drama, krijgt de keus uit meer dan vijf- honderd titels.

Bijzonder

Videoland wist als eerste partij ter wereld de rechten te verwerven van alle officiële 007-films, van Dr. No tot Skyfall. Fans van stoute natuurfilms of recente bioscoophits kunnen voor een paar euro per titel een film voor 48 uur huren.

Verwacht

Het vierde seizoen van Divorce, dat al een maand eerder dan op RTL4 op Videoland in première gaat.

Wat kost dat?

Twee proefweken, daarna €9,95 per maand.

3. HBO Nederland

In Amerika is Home Box Office al sinds 1972 een begrip. Wereldwijd zijn er zo'n 127 miljoen HBO'ers. De Nederlandse tak is sinds begin 2012 actief.

Wat?

Met eigen producties als The Sopranos, The Wire en Sex and the City brak de zender taboes. Daarmee luidde HBO het tijdperk van kwaliteits-tv in. Met Game of Thrones brak het alle records.

Voor wie?

Voor kijkers met wat meer geduld. HBO lanceert namelijk series in de frequentie die je van ouderwetse tv-kanalen kent: eentje per week. Via HBO GO kies je zelf je tijdstip en film of serie.

Wat ontbreekt?

Het filmaanbod is klein maar fijn. Als je alle films en series bij elkaar optelt kom je op 323 titels uit.

Bijzonder

Zeg je HBO, dan zeg je Game of Thrones. En vooruit: True Detective en The Leftovers zijn ook populair.

Verwacht

Game of Thrones-fanaten kijken uit naar de lente, als seizoen 6 van start gaat. Andere prestigieuze projecten zijn Vinyl in februari en in de zomer Westworld, met Anthony Hopkins.

Wat kost dat?

Verschilt per aanbieder, maar meestal rond 15 euro per maand.

4. KPN Play

Op 2 december lanceerde KPN de app annex tv-dienst Play (niet te verwarren met de Android-downloadwinkel Google Play). Met Play kijk je televisie via internet. Niet-KPN-klanten kunnen deze dienst ook gewoon afnemen.

Wat?

Héél veel van de kanalen van NPO en RTL en SBS. Maar ook van Discovery en TLC. BBC, de Duitsers en Belgen ontbreken. En alle content van HBO Nederland.

Voor wie?

Iedereen die niet afhankelijk wil zijn van zijn kabelabonnement. Play is ook ideaal voor de uithui- zigen, mits ze wel een goed wifi- signaal of een vergevingsgezind mobiel data-abonnement hebben.

Wat ontbreekt?

Het is moeilijk om zo'n berg aan keuzes op een heldere manier voor te schotelen. De navigatie, onoverzichtelijk en met schoonheidfoutjes, is frustrerend in het kwadraat. Verder is het nog niet mogelijk om Play in een webbrowser (dus via de laptop) te bekijken, en is HD- kwaliteit ondervertegenwoordigd.

Bijzonder

Je kunt tot tweehonderd uur op- names inplannen, die dan in de cloud worden geparkeerd. Volgend jaar komt pas de unieke content, de Leon de Winter-serie Brussel.

Wat kost dat?

Wie tot 2016 lid wordt, krijgt de eerste maand gratis en betaalt vervolgens €11,99. Wie daarna aanhaakt, betaalt €14,99 per maand.