Nieuws Actueel

Workout in weer en wind

Van onze redactie 23 december 2014

Antidepressivum Nee, we zeggen niet dat het vanzelf gaat, als je op zondagochtend de regen tegen het raam hoort slaan en je donzen dekbedje nog zo heerlijk warm aanvoelt. Maar zul je je de rest van de dag écht beter voelen, als je binnenblijft? Grote kans van niet. Bekend is dat een tekort aan zonlicht in deze donkere herfst- en wintermaanden moodswings en herfstdepressies veroorzaakt. Voor een opgewekt gemoed is het juist nu belangrijk buiten het daglicht te blijven opzoeken. Want zelfs door dikke sombere regenwolken heen stimuleert dat kleine beetje zonlicht de aanmaak van vitamine D. Niet alleen goed voor je humeur, maar ook van belang voor sterke botten en tanden. Rustig wandelen, ja, kan. Maar door een wat stevigere workout in de frisse lucht – hardlopen, bootcamp, mountainbiken, wielrennen, nordic walking – maak je ook nog eens het geluksstofje endorfine aan. Dat in combinatie met licht zorgt dus voor dubbel geluk. En dan hebben we het nog niet eens over de heilzame werking van de natuur, als je ook nog eens in een groene omgeving sport. Goed tegen stress!

Meer calorieverbruik Als het buiten koud is, moet je zelfs zonder inspanning al hard werken om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Je hart gaat sneller pompen, je bloed sneller stromen waardoor de bloedsomloop positief wordt gestimuleerd. Om warm te blijven, verbrandt je lichaam daarnaast extra calorieën en dat is wel zo handig om een strak lijf te houden als er stevige winterkost en pepernoten op het menu staat. Moeten we nog vertellen dat je buiten in de kou meer weerstand opbouwt?

Minder zweten Kou en vooral ook regen is vaak een excuus om maar even niet buiten te sporten. Maar denk er eens wat langer over na. Is het eigenlijk niet veel lekkerder dan in zomerse warmte. Loop je in de zomer al snel rood aan, terwijl het zweet met dikke stralen van je voorhoofd druppelt, in de winter heb je van oververhitting in elk geval geen last. En veel minder snel dorst. Het voelt allemaal wat makkelijker als je niet loopt te puffen van de warmte. Alsof je net een stukje verder kunt gaan, terwijl je lichaam toch echt hard aan het werk is. Met een goede regenbui erbij hangt er ook nog extra zuurstof in de lucht. Dat merk je, al is het maar tussen de oren. Trek wel een waterdicht regenjasje aan.

Extra trainingsprikkels Buiten in de natuur hardlopen of fietsen, is intensiever dan trainen op een loopband of spinningfiets. De grootste trainingsprikkels krijg je namelijk door variatie in snelheid en parcours. Die variatie krijg je buiten gratis en voor niets: je rent of fietst tegen de wind in, heuvel op en af, over asfalt afgewisseld met bospaden. Hardlopen over een vers pak sneeuw? Doen! Het is net zo intensief als lopen door rul zand.

Veel variatie Tot voor kort was je als winterse buitensporter met name aangewezen op duurwerk als schaatsen, hardlopen mountainbiken en dat ene weekje skieën in het buitenland. Vergelijk dat eens met het aanbod van nu. Bootcamp, gebaseerd op stoere militaire training, is bij uitstek een

workout voor de winter. In groepsverband onder leiding van een trainer gebruik je natuurgebied, stadspark en binnenstad als fitnesszaal. Denk aan functionele oefeningen zoals opdrukken, trappen op en af rennen, tricepsoefeningen op bankjes. Ook sportscholen gaan in de winter naar buiten voor bootcamp-workouts. Variatie genoeg, willen we maar zeggen.

Heldhaftig Pas als het echt vriest en stormt onderscheiden de helden zich van de mietjes. "Het doet iets met mijn geest als ik door winters landschap op mijn racefiets door de vrieskou rijd", zegt René de Bruijn. "Onderweg trotseer je barre omstandigheden. Handen en voeten zijn na verloop van tijd echt ijskoud. Toch ga je door. Eenmaal thuis voel ik me dan echt een held, je hebt iets overwonnen, dat geeft een trots gevoel." Kou, maar ook duisternis geven een andere dimensie aan sportbeleving, zei hardloper Herman van Asselt eerder in deze krant. "In donkere winteravonden bij volle maan lopen, is net zoiets als 's ochtends vroeg bij zonsopgang; het heeft iets magisch. Je ruikt de open haard, avondeten op het vuur." De winter maakt ons tot heuse sporthelden. En na afloop is er altijd die warme douche.