Nieuws Actueel

Worstfestijn ‘The Worst Day’ in Almelo krijgt een vervolg

Van onze redactie 8 september 2015

Worst barbecue stockxchg

En het is veel meer dan worst alleen, dat te vinden is op het evenement, dit jaar op 31 oktober. Van ambachtelijke bakkers tot een bierbrouwer en natuurlijk de slager die nog op een ouderwetse manier worst maakt. Het idee ontstond bij de drie vrienden Jeroen Bos, Gert ten Hove en Gerard Smelt. Samen met nog vijf anderen vormen ze een kookgroep. Daar ontstond vorig jaar het idee om een festival rond worst te organiseren. Want worst wordt weer hip en trendy, is hun idee.

„Dat er vorig jaar ineens duizend bezoekers kwamen, was totaal onverwacht”, zegt Gert ten Hove. Ze waren er al snel over uit dat er een tweede editie moest komen. Met studenten van de slagersvakschool, vleesbedrijf Zwanenberg, wijnhandelaren, een bierbrouwer en een oerbakker. „Mensen die nog echt volgens het oude ambacht werken. Maar ook de industrie van Zwanenberg, dat hoort er ook bij.”

FoodtrucksEn het evenement wordt verder uitgebreid. Met foodtrucks en met meer muziek. De Geldwolven komen optreden. De activiteiten zijn zowel in een oude hal op het Indiëterrein als buiten. „We gaan weer worst maken en bakken en er komt een hamburgergrillwedstrijd”, vertelt Gerard Smelt. „Mensen moeten zelf hun barbecue meenemen, wij regelen het vlees en de kruiden. Een jury bepaalt wie de beste hamburger heeft.”

SlagersvakschoolBinnen in de hal komt een half varken te hangen, waar studenten van de slagersvakschool uitleg geven over het varken en van welk deel welk vlees komt. „Aan de ene kant willen mensen dit liever niet zien”, zegt Jeroen Bos. „Maar aan de andere kant vinden ze het ook weer heel interessant.”Het evenement is gratis te bezoeken en de organisatoren hoeven er niets aan te verdienen. „Dat is vorig jaar ook niet gebeurd”, lachen ze. „We doen dit omdat we het leuk vinden en genieten ook van de dag. Aan het eind van de dag zijn we helemaal kapot, maar dat is het waard.”

The Worst Day is op 31 oktober van 13.00 tot 18.00 uur.