Nieuws Actueel

Wrakstukken MH17 aangekomen in Charkov (video)

Van onze redactie 22 november 2014

Ze werden met twee diepladers overgebracht vanuit het rampgebied, een rit van ongeveer 300 kilometer. De Onderzoeksraad voor Veiligheid wil ,,in het belang van het onderzoek'' niet zeggen om wat voor onderdelen het gaat.

Het is de bedoeling dat de wrakstukken vanuit Charkov naar Nederland worden gebracht, maar het is nog niet bekend wanneer dat gebeurt. In Nederland willen onderzoekers een deel van het vliegtuig reconstrueren. Zo kunnen ze misschien een beeld krijgen van wat er is gebeurd op 17 juli.

Onderdelen De diepladers vervoerden onderdelen van het ramptoestel die te groot waren om per trein te transporteren. Kleinere delen zitten in wagons in de buurt van de rampplek. Volgens de rebellen in Oost-Oekraïne gaat die trein zondag naar Charkov, maar de Onderzoeksraad wil daar pas iets over zeggen wanneer de trein daadwerkelijk rijdt. ,,We hebben nog een lange weg te gaan. Het feit dat de eerste wrakstukken nu in Charkov zijn, is de eerste stap in een moeilijke logistieke operatie. De planning hangt van zo veel omstandigheden af, dat het snel kan wijzigen. Daarom werken wij stap voor stap'', aldus een woordvoerder.

Het toestel van Malaysia Airlines werd uit de lucht geschoten boven het oosten van Oekraïne. Daar vecht het regeringsleger tegen rebellen die zich willen afscheiden. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.