Nieuws Actueel

Wubbo Ockels overleden: Diep ontzag voor duurzaamheidspionier

Rik Nizet 19 mei 2014

Astronaut en duurzaamheidspionier Wubbo Ockels heeft diepe indruk op mensen gemaakt, blijkt uit de berichten op de site condoleance.nl. Meer dan 2600 mensen hebben daar een boodschap geplaatst voor Ockels, die zondag overleed. "Bedankt wat u voor de aarde en mensheid heeft gedaan'', schrijft iemand. Een ander stelt "Dankjewel voor je inspiratie en inzicht.'' Ockels wordt aimabel, mooi, groot en prachtig genoemd.Lees ook:'Het gaat om durven en dromen'

Ockels ging in 1985 als eerste Nederlandse staatsburger naar de ruimte. Hij stierf zondag aan de gevolgen van kanker. Het AD publiceerde maandag zijn laatste interview en een afscheidsbrief. Daarin schreef Ockels: "Laten we 'het menselijke tijdperk' begroeten. Laten we stoppen met de vernietiging van de aarde, van de mensheid; van ons.'' Volgens Ockels zijn we allemaal "astronauten van het Ruimteschip Aarde''.

SuperbusOckels zette zich na zijn ruimtereis in voor duurzaamheid. Hij werkte onder meer aan een elektrische superbus. Met een energiezuinig zeiljacht voer hij naar Aruba. Ook was hij betrokken bij een race voor zonneauto's door Australië.

Veel reacties gaan over Ockels' inzet voor duurzaamheid. "In nagedachtenis ligt een grote verantwoordelijkheid. De marathon naar een betere en duurzame wereld is nog niet afgelopen'', stelt een van de mensen. "Wij zitten allemaal in de shuttle en kunnen nu nog bijsturen", verwoordt een ander het.

Tien gebodenOckels vatte zijn visie samen in tien geboden. Drie daarvan zijn "ons doel is om de mensheid te ondersteunen, en daarmee de aarde en natuur'', "iedereen is verbonden met de natuur en de aarde'' en "mensheid, natuur en aarde zijn onscheidbaar''.