Nieuws Actueel

Xiaomi verdubbelt omzet

Rik Nizet 5 januari 2015

De Chinese smartphonefabrikant Xiaomi heeft in het afgelopen jaar 61,1 miljoen toestellen verkocht, ruim drie keer zo veel als in 2013. De omzet van het technologiebedrijf verdubbelde ruimschoots tot omgerekend bijna 10 miljard euro, zo maakte topman Lei Jun zondag bekend.

Xiaomi werd in 2010 opgericht als maker van software voor smartphones met het Android-besturingssysteem van Google. Een jaar later werd de eerste eigen telefoon in de markt gezet. Later volgden ook tablets, televisies en andere consumentenelektronica. Het Chinese bedrijf is inmiddels de op twee na grootste smartphoneproducent ter wereld, achter Samsung en Apple.

Dit jaar hoopt Xiaomi minstens 100 miljoen smartphones te verkopen. Om de gewenste groei te financieren haalde het bedrijf onlangs 1,1 miljard dollar op bij verscheidene investeerders. Sinds die financieringsronde hangt er een prijskaartje van 45 miljard dollar (37 miljard euro) aan de onderneming. Het is daarmee een van de duurste technologiebedrijven zonder beursnotering.