Nieuws Actueel

Xsens uit Enschede hijst ook stratenmaker en kantoorklerk in sensorpak

Van onze redactie 13 februari 2015

De met sensoren uitgeruste pakken leggen de bewegingen nauwkeurig vast op de computer. Daardoor kunnen ergonomen, revalidatie-artsen en sportonderzoekers veel beter zien hoe mensen nog gezonder, sneller of efficiënter kunnen bewegen. Xsens denkt daarmee een grote internationale markt te hebben aangeboord, nu het de prijs van zulke pakken door nieuwe ontwikkelingen heeft kunnen halveren.

Pak met softwareDe sensorpakken van Xsens werden tot nog toe vooral gebruikt door de filmindustrie, universiteiten en grote revalidatie-instituten waaronder Roessingh in Enschede. Al 250 klanten hebben zo’n pak met alle software erbij in gebruik. Als mensen zich in zo’n pak hijsen of sensoren over hun bestaande kleding dragen, dan kunnen alle acties en bewegingen worden omgezet in realistische animaties. De sensoren leveren alle gegevens die voor de analyse nodig zijn.Nieuwe versieXsens heeft nu een nieuwe versie op de markt gebracht onder de naam NVM Biomech, die de helft goedkoper is dan de vorige versie en wel vanaf 21.000 euro. Met dat bedrag komt ook het gebruik door arbo-diensten, professionele sportploegen en veiligheidsonderzoekers in beeld. Uitleg„Het sensorsysteem is ook in verschillende modules te koop”, zegt woordvoerder Remco Sikkema. Uitgebreide instructie is volgens hem niet nodig. „We hebben op internet een aantal tutorialfilmpjes gezet. Die nemen de gebruiker stap voor stap mee.”

Xsens heeft 65 mensen in dienst en verwacht verder te groeien. Het bedrijf is sinds vorig jaar onderdeel van het Amerikaanse Fairchild.

Foto: Wim Corduwener