Nieuws Actueel

Yanis Varoufakis stapt op

Rik Nizet 6 juli 2015

Varoufakis griekenland grexit 335

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis legt zijn functie neer. Dat maakte hij maandag bekend op zijn blog.

Varoufakis reageert daarmee naar eigen zeggen op de wens bij sommige andere eurolanden, die hem niet langer aan de vergadertafel in Brussel zouden willen zien. Volgens Varoufakis oordeelde premier Alexis Tsipras dat zijn vertrek daarom beter kan zijn voor de onderhandelingen, waarna hij besloot het ministerie van Financiën maandag te verlaten.

'Mijn plicht'"Ik zie het als mijn plicht om Alexis Tsipras te helpen om het kapitaal dat de Griekse bevolking ons gisteren bij het referendum heeft gegeven te verzilveren, op de manier die hem goed acht", schreef Varoufakis. "En ik zal de minachting van de schuldeisers met trots ondergaan. Ik zal premier Tsipras, de nieuwe minister van Financiën en onze regering voluit steunen.''

Wie Varoufakis opvolgt is vooralsnog onbekend. Een woordvoerder van de regering liet weten dat zijn vervanger wordt gepresenteerd na afloop van een beraad van Griekse politieke leiders. Die bijeenkomst begon om 09.00 uur (Nederlandse tijd).

Persbureau Reuters meldde op basis van een bron in de regering dat Euclid Tsakalotos de nieuwe minister van Financiën wordt. De huidige onderminister van Buitenlandse Zaken kreeg eind april de leiding over het Griekse team dat onderhandelde met de toezichthouders van de Europese Commissie, de ECB en het IMF. Die promotie volgde op de stevige kritiek die Varoufakis kreeg na een mislukte bijeenkomst van de eurogroep in Riga.

Dinsdag overleggen de leiders van de negentien eurolanden in Brussel over de uitkomst van het Griekse referendum. Daarbij sprak het merendeel van de Griekse bevolking zich zondag uit tegen de voorwaarden die de eurolanden stellen aan verdere noodsteun voor Griekenland.