Nieuws Actueel

Yellen krijgt Wall Street niet in beweging

Van onze redactie 22 mei 2015

Image 4942819

De leidende Dow-Jonesindex noteerde omstreeks 21.30 uur (Nederlandse tijd) 0,1 procent in de min op 18.270 punten. De brede S&P 500 stond vlak op 2130 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq noteerde een plus van 0,2 procent op 5100 punten. Beleggers in de VS gaan overigens een lang weekend tegemoet. Maandag is Wall Street gesloten vanwege Memorial Day.

Volgens Yellen ligt de Amerikaanse economie weer op stoom, na een moeilijk eerste kwartaal, en is het goed om nog dit jaar een eerste stap te zetten met het verhogen van de rente. Ze benadrukte dat het tijd is om een begin te maken met het proces van normalisering van het monetaire beleid.

Inflatie

Op maco-economisch vlak werd bekend dat de inflatie in de VS in april is uitgekomen op min 0,2 procent op jaarbasis, tegen min 0,1 procent een maand eerder. Dat cijfer voldeed aan de gemiddelde verwachting van economen. Exclusief brandstof en voedingsmiddelen gingen de prijzen vorige maand met 1,8 procent omhoog.

Time Warner Cable (TWC) zag zijn beurswaarde met 3,3 procent stijgen. Bestuursvoorzitter Rob Marcus van TWC zou in onderhandeling zijn met de Franse kabelaar Altice over een eventuele overname van het Amerikaanse bedrijf, meldde The Wall Street Journal vrijdag op basis van ingewijden.

Deere

Producent van landbouwmachines Deere noteerde ruim 4,1 procent hoger. Het bedrijf verhoogde zijn winstverwachting voor het gehele jaar, ondanks een verslechtering van de resultaten in het afgelopen kwartaal. Het bedrijf had te kampen met een zwakkere vraag naar zijn landbouwmachines.

De keten van kinderkledingwinkels Aeropostale verloor 14 procent na een winstwaarschuwing. Sportwinkelketen Foot Locker bracht beter dan verwachte resultaten naar buiten maar stond desondanks op een min van 0,8 procent.

De euro was 1,1006 dollar waard, tegen 1,1026 dollar bij het slot van de Europese handel vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,4 procent naar 59,86 dollar. Brentolie werd 1,5 procent goedkoper en kostte 65,55 dollar per vat.