Nieuws Actueel

Yellow Backie: couchsurfen op de fiets

Lotte Grimberg 5 augustus 2015

Yellowbackie

Schreeuw 'Backie' en er stoppen straks fietsen met een geel achteropje voor je in Amsterdam. De gele bagagedragers, Yellow Backies, zijn een idee van fietsverhuurbedrijf Yellow Bike. "Roep, spring achterop en ga gratis van A naar B", vertelt bedenker Martin Luyckx. "Het is een soort couchsurfen alleen dan op een fiets."

Slimme manier om geld te verdienen?"Zeker niet. Het is helemaal gratis en het is vooral een sociaal project. We willen ervoor zorgen dat Amsterdammers en toeristen weer in contact met elkaar komen. Toeristen leren kennen kan namelijk zo leuk zijn. Zelf zijn we er trouwens ook niet veel geld aan kwijt. We zijn een fietstour- en verhuurbedrijf en hebben nog genoeg bagagedragers liggen die we geel spuiten en vervolgens gratis weggeven."

Wat als er straks honderden Amsterdammers op de stoep staan?"We weten echt nog niet hoe druk het precies gaat worden. We verwachten dat er de komende tijd zo'n vijftig tot honderd bewoners langs komen voor een Yellow Backie. Dat moet wel lukken. Mocht het toch te druk worden, Amsterdammers kunnen natuurlijk ook hun eigen bagagedrager geel spuiten."

Klinkt als een lekker makkelijke manier om aan een gratis bagagedrager te komen..."Het is toch iets moeilijker dan je denkt. Het is de bedoeling dat de toekomstige Yellow Backie rijder een korte motivatie stuurt. Op basis hiervan bepalen we of deze persoon ook daadwerkelijk een geel achteropje krijgt. En natuurlijk spreken we deze nieuwe rijders ook tijdens het plaatsen van de bagagedrager. Dan kunnen we beoordelen of deze persoon te vertrouwen is."

Wie is dan de gedroomde Yellow Backie-eigenaar?"Deze persoon is iemand met een fiets, want die krijg je niet bij ons, haha. Het liefst een openminded persoon en iemand die niet te veel haast heeft. Het is namelijk wel de bedoeling dat je zo nu en dan een toerist meeneemt." Het is leuk zo'n geel achteropje, maar kan een toerist wel achteropspringen?"Geen idee! Misschien dat we wel een cursus achteropspringen gaan organiseren. Volgende week komen een aantal nieuwe Yellow Backie-rijders langs om de bagagedrager te laten monteren, misschien dat zij als eerste een minicursus 'hoe laat ik een toerist achteropspringen?' krijgen."

In Amsterdam is het fenomeen Yellow Backie straks bekend, maar hoe moet een Chinees nou weten dat hij 'Backie' moet roepen?"Dat is nog zeker een struikelblok. We zijn bezig om bekendheid te krijgen bij de internationale pers, zodat toeristen Yellow Backie straks ook kennen. Daarnaast hopen we dat Yellow Backie eenzelfde fenomeen wordt als couchsurfing. Dat je over de hele wereld achterop kunt springen bij fietsen met een gele bagagedrager. Het is nog een grote droom, maar dat zou fantastisch zijn."

Last but not least: heb je zelf ook een geel achteropje?"Haha, tuurlijk! Ik kwam gister toevallig iemand tegen die plots 'Backie' riep. Het was wel even schrikken, maar natuurlijk heb ik deze meneer een lift gegeven. Het zou toch een beetje raar zijn als de bedenker zelf geen mensen achterop meeneemt."