Nieuws Actueel

YouTube wordt betaald

Bram de Vrind 23 april 2015

Youtube video betaald abonnement 335

Dat een website hypersuccesvol kan zijn en tegelijkertijd geen rooie cent kan winst maken, bewijst YouTube. De videosite met naar eigen zeggen meer dan een miljard bezoekers per maand, gooit daarom het roer om.

YouTube sterretje laat het leven Cashen met YouTube De 10 rijkste YouTube sterren

YouTube gaat werken met een betaaldienst die bezoekers verlost van de reclamespotjes die aan het begin van veel video's te zien zijn, melden verschillende media. De website heeft deze nieuwe abonnementenservice aangekondigd aan de eigenaren van kanalen, een soort tv-zenders op de site. De kanalen die weigeren mee te doen, worden 'onzichtbaar' op YouTube. Hun video's zijn dan alleen nog zichtbaar voor kijkers die zijn uitgenodigd door het kanaal.

ServersHet is één van de middelen die YouTube gebruikt om de inkomsten op te krikken. De site, die donderdag precies tien jaar bestaat, heeft volgens schattingen inmiddels een omzet van 5,2 miljard euro. Dat geld komt voornamelijk uit advertentieinkomsten. Ondertussen moet eigenaar Google bakken met geld investeren in het uitbreiden en in de lucht houden van de servers waarop de gebruikers hun video'tjes uploaden.

Addertje45 procent van de inkomsten uit reclames op YouTube gaat naar Google. De meeste kanalen krijgen rond de 2,50 euro voor duizend aangeklikte advertenties. Dat bedrag loopt op naar gelang een kanaal populairder wordt. Er zit echter een addertje onder het gras: adverteerders betalen alleen maar als een bezoeker het hele spotje bekijkt.

85 procent van de reclamespotjes wordt echter na enkele seconden weggeklikt. Als dat gebeurt, hoeft de adverteerder niet te betalen.

Zie ook: De 10 rijkste YouTube sterren