Nieuws Actueel

Yuan zorgt ook voor minnen op Wall Street

Van onze redactie 11 augustus 2015

Image 5148615

De leidende Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 1,2 procent in de min op 17.402,84 punten. De S&P 500 zakte krap 1 procent naar 2084,07 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot 1,3 procent lager op 5036,79 punten.

De People's Bank of China besloot eerder op dinsdag onverwachts om de yuan te devalueren. Peking hoopt met de waardevermindering van de munt de Chinese export en economie aan te jagen. De Verenigde Staten waarschuwden het land dat het beter is om de markt de waarde van de munt te laten bepalen, hetgeen ook eerder door China is beloofd.

Apple

Het aandeel Apple had te lijden onder de afwaardering van de yuan. De techgigant zag zijn beurswaarde met 5,2 procent dalen. Ook het Chinese internetbedrijf Alibaba verloor fors (min 3,9 procent).

Restaurantbedrijf Yum! Brands, moederbedrijf van onder meer Pizza Hut en KFC, verloor krap 5 procent. Yum! is voor meer dan 50 procent van de omzet afhankelijk van China.

Google

General Motors verloor 3,5 procent. De automaker brengt een groot deel van zijn voertuigen in China aan de man.

Google sloot 4,3 procent hoger. De bekende zoekmachine zal in de nabije toekomst een los bedrijf worden in het nieuw te vormen conglomeraat Alphabet. Activiteiten en bedrijven die nu onder Google hangen worden losgekoppeld en vallen eveneens onder Alphabet.

Euro

Voedselfabrikant Kraft Heinz boekte een min van ruim 1 procent. Het fusiebedrijf van ketchupfabrikant Heinz en branchegenoot Kraft Foods, maakte maandag de laatste separate resultaten van beide bedrijven bekend. Die vielen lager uit dan vooraf voorspeld. Zowel Heinz als Kraft zag zijn omzet dalen.

De euro was bij de slotbel 1,1044 dollar waard, tegen 1,1068 dollar bij het slot in Europa. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,4 procent minder op 43,42 dollar. De prijs van Brentolie zakte 2 procent tot 49,42 dollar per vat.