Nieuws Actueel

Yumble: hightech pretpark met de nieuwste technologie

Van onze redactie 10 maart 2015

Image 4800764

Het bijzondere aan Yumble is dat het elementen uit pretparken combineert met de nieuwste technologieën. Zo ontstaat wat in pretparkland de 4D-experience wordt genoemd. Neem een achtbaan, een bewegend platform of bewegende stoelen en combineer die met 360 graden 3D-projectie, licht- en geluidseffecten. Zo ontstaat de beleving van een nieuwe, heel andere wereld.

Paraglidesimulator Het bedrijf erachter, Brand New Leisures, wil deze zomer bovendien beginnen met de bouw van This is Holland naast filmmuseum Eye in Amsterdam. In de attractie Flight over Holland kunnen bezoekers er dankzij een paraglidersimulator en gigantische 3D-projectieschermen straks in ongeveer een uur heel Nederland aan zich voorbij zien trekken.

Ook bestaande pretparken doen grote investeringen. De Efteling opent deze zomer de nieuwe superachtbaan Baron 1898, waarvan de kosten naar verluidt 18 miljoen euro bedragen. Toverland in Sevenum neemt dit voorjaar een nieuwe bobbaan in gebruik. Vakantie- en attractiepark Slagharen breidt uit met waterpark Aqua Mexicana, zo groot als 5 Olympische zwembaden. Bezoekers kunnen er vanaf 1 mei terecht.

Steeds meer bezoekers Nederlanders gaan graag en vaak een dagje uit, zegt Klaus Hoven, docent attractiemanagement bij de opleiding toerisme en vrije tijd van de NHTV in Breda. De 50 dagattracties noteerden in 2013 meer dan 40 miljoen bezoeken en dat aantal stijgt elk jaar, ondanks de crisis.