Nieuws Actueel

Zakelijke iPhone onverminderd populair

Bram de Vrind 17 februari 2014

ZZP’ers en bedrijven hebben het nog altijd zwaar in de huidige economie. Bij zaken als boekhouding, brandstof en bedrijfshuisvesting worden de kosten waar mogelijk geknepen. Op het gebied van 'ondernemerselektronica' wordt echter alsmaar meer uitgegeven door ondernemers. Tablets, iMacs, iPhones: ze gaan als warme broodjes over de toonbank in de zakelijke sector.Steeds meer tabletsIn 2011 had al maar liefst ruim 20 procent van de ondernemers een tablet. En dat terwijl het nationale gemiddelde op slechts 8 procent lag. De cijfers over 2013 zijn (nog) onduidelijk, maar naar schatting is het gebruik van de tablet toegenomen naar 10 procent onder de totale bevolking, en ruim 30 procent onder ondernemers. Toch geeft het merendeel van de ondernemers aan om vaker met zijn/haar telefoon te e-mailen dan met zijn/haar tablet.

De tablet wordt veel gebruikt voor researchwerk in bijvoorbeeld het OV, of voor het verwerken van klantenadministratie door personeel in de buitendienst.BlackBerry zakt verder weg

Waar de BlackBerry Bold in 2011 nog het best verkochte zakelijke toestel was, zakte het marktaandeel in 2012 al van 42 procent (2011) naar 29 procent. In 2013 zette deze daling door. Onverminderd populair bleef de iPhone, zeker na de lancering van de iPhone 5s in september 2013. Echter, in Q4 van 2013 nam het marktaandeel van Apple af op de zakelijke smartphone-markt.

Providers geven aan ook een enorme groei te zien in het aantal zakelijke Samsungs. Zo zorgde de Galaxy S4 in 2013 voor een flinke stijging in het aantal zakelijke abonnementsafsluitingen. Van de Galaxy S5, die in 2014 op de markt komt, wordt een verdere stijging onder zakelijke gebruikers verwacht.Apple heeft goed imagoMet name onder “kenniswerkers” heeft Apple een imago van succes en voorspoed. Wie onder zijn werkuitrusting veel Apple-apparatuur heeft, die doet het goed, zo is de opvatting onder ondernemers. Na de marktaandeelpiek in 2013 verwacht onderzoeksbureau ABI Research dat de smartphonemarkt voor de iPhone tot 2018 stabiel blijft.