Nieuws Actueel

Zakendoen met China op lager pitje

Westerse bedrijven zijn terughoudend geworden met transacties in China, waarbij het gaat om fusies en overnames. Volgens cijfers van accountants- en adviesfirma KPMG daalde het aantal deals van 96 in de tweede helft vorig jaar naar 70 in het eerste halfjaar 2015.

Van onze redactie 13 november 2015

Chinaeconomiehandelgroeishanghai1065

De reden zou zijn dat westerse investeerders een wat meer afwachtende houding aannemen omdat de economische groeimotor van de Aziatische grootmacht minder soepel draait.

Verminderde interesseOok andere zogenoemde opkomende markten hebben te maken met een verminderde interesse. Dat geldt vooral voor India en Rusland. Het totale aantal transacties van westerse bedrijven in opkomende economieën daalde met 26 procent tot 516. Andersom was ook sprake van een daling, zij het minder sterk. Bedrijven in opkomende landen realiseerden in de westerse wereld 232 overnames, een daling met 11 procent ten opzichte van de laatste zes maanden van vorig jaar.

China verzaakte overigens niet. Het aantal Chinese overnames in het westen bleef met 53 transacties stabiel. De Chinezen investeerden vooral in de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Canada en Hongkong. Landen die bij uitstek beschikken over de kennis, technologie en vaardigheden die nodig zijn om China te helpen bij de overstap naar een meer marktgerichte economie, aldus KPMG.