Nieuws Actueel

Zakenpartner Möllenkamp 'leende alleen geld'

Bram de Vrind 23 oktober 2015

Arie van E., die wordt verdacht van omkoping van voormalig bestuursvoorzitter van woningcorporatie Rochdale, Hubert Möllenkamp, zegt dat hij nooit geld heeft gegeven. Wel verklaarde hij donderdag op de eerste zittingsdag van het proces dat hij diverse leningen heeft verstrekt. ,,Ik hielp wel meer mensen. Ik had een paar goede deals gesloten met Rochdale en had een goede verhouding met de woningcorporatie'', zei hij tegen de rechtbank in Amsterdam.

Van E. was directeur van onder meer vastgoedbedrijf Nawon. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft hij Möllenkamp meerdere malen giften verstrekt, zoals voor een appartement in Lelystad en een huis in Spanje. De verdachte ontkent dit. ,,Ik heb altijd leningen verstrekt, daar was ik wel makkelijk in.'' Hij gaf ook toe dat hij slordig was in het schriftelijk vastleggen hiervan en ook veel geld heeft verloren.

De twee hadden naar eigen zeggen een zakelijke verhouding. Ze kunnen zich van veel gebeurtenissen weinig meer herinneren, klonk het tijdens de zitting. Bijvoorbeeld dat Van E. een Volkswagen Beetle aan Möllenkamp had geleend voor zijn zoon, die buiten zijn weten voor 25.000 euro werd ingeruild bij de garage. Van E. noemde dit ,,een klein streekje''. Möllenkamp zei er niet veel meer van te weten.

Dat Van E. steeds meer geld moest lenen voor onder meer het luxe appartement in Lelystad, was voor hem geen reden om te stoppen. ,,Dat is het verhaal met de gifbeker, als je eraan bent begonnen, moet je hem leegdrinken.'' Op de vraag van het OM waarom hij de 1,3 miljoen euro die hij nog tegoed heeft van Möllenkamp niet terugvordert, zei hij: ,,Dat is zinloos. Daar valt niks te halen.''