Nieuws Actueel

Zalpak & Straatman viert het 100-jarig bestaan

Zalpak & Straatman viert het 100-jarig bestaan. Veel mensen weten niet dat dit Almelose bedrijf voedselverpakkingen maakt voor bedrijven in Frankrijk en voor de Efteling, zegt de Tubantia.

FERRY DE GOEIJEN 23 november 2017

832262

Van de bakjes van de Albert Heijn to go tot aan kartonnen kistjes voor tomaten. Jaarlijks levert Zalpak & Straatman meer dan 200 miljoen verpakkingen aan tal van grote merken.

Straatbeeld

De Almelose fabriek, die morgen exact 100 jaar bestaat, vult onbewust ons straatbeeld. "Mijn kinderen zeiden vroeger altijd als we bijvoorbeeld iets op het station bestelden: Dat maakt mijn mama", zegt directeur Ingrid Wensing. Ook nu staan de hippe pastabakjes van de NS in de hal te wachten op transport. Duizenden, staan er op een pallet. Maar het is niets, vergeleken bij de totale voorraad. En bij wat er dagelijks van de band rolt.

Lees ook: Dankzij nieuwe afzetmarkten al 125 jaar succes met Almelose fotostudio Smit

10.000 verpakkingen

Zelfs de kleinste machine aan de Bornerbroeksestraat levert per uur al zo'n 10.000 verpakkingen af. Bij Zalpak & Straatman gaat het om duizelingwekkende aantallen. Hoeveel het bedrijf jaarlijks produceert? "In elk geval meer dan 200 miljoen conische verpakkingen", zegt Wensing. "Maar dat moet ook. Het gaat bij dergelijke verpakkingen om de massa. Zo verdienen we het geld." Een voorbeeld? "Frikandelbakjes kosten 24 euro per 1.000 stuks."

Fractie

Het is slechts een van de vele producten die gemaakt worden in Almelo. Want wie langs de snelweg een snelle hap scoort, eet vrijwel zeker uit een bakje dat gemaakt is bij Zalpak & Straatman. Hetzelfde geldt voor het voedsel van de AH to go, tal van kant- en klaarmaaltijden en de maaltijdboxen Van der Valk en de Efteling. En dat is nog maar een fractie. "We leveren ook aan alle pretparken", vult de directeur aan. Op de zelf ontworpen kartonnen frietzak, met separaat sausreservoir, zit zelfs een patent. "Al moeten we onze concurrenten daar soms nog op wijzen", meldt Wensing. Zalpak & Straatman is een grote speler op het gebied van vouwkarton in Nederland. De producten zijn zelfs tot ver buiten de landsgrenzen te vinden. "Toen ik tijdens m'n vakantie in Zuid-Frankrijk over een markt liep, zag ik zelfs nog onze tomatendoosjes."

Branche

De voedselindustrie is de belangrijkste branche. "We voldoen aan het hoogste keurmerk", zegt Wensing tijdens de rondleiding door de grote fabriek. "We werken met speciale inkt en lakken zodat het niet migreert met het voedsel. En de bakjes zijn honderd procent gesloten. Nee, je krijgt geen vet op je broek."

Duurzaam

Steeds meer voedselproducten stappen over op karton, merken ze in Almelo. Het is de duurzame variant van plastic. "Volledig recyclebaar." Bovendien kan in Almelo elke gewenste vorm worden gemaakt. "Er is weinig dat we niet kunnen maken en de toepasbaarheid wordt steeds groter. Klanten stellen ook hoge eisen. Logisch, want de verpakking is het visitekaartje voor de consument. Het moet er top uitzien." Dat begint op de tekentafel. Bij het voorlaatste station stelt de medewerker de machine zo secuur mogelijk af. "Want de vouw moet perfect zijn. Pas als je aan de achterkant een kraalvorm ziet, is het goed."

Fusie

Zalpak & Straatman viert morgen het 100-jarig bestaan, maar dat is vooral te danken aan Straatman. Zalpak bestaat nog niet zo lang, maar Straatman al een eeuw. Dat bedrijf begon in 1917 in Enschede, als Firma P.L. Straatman, en leverde handelsdrukwerk en handafwerking. Door het bedrijf werden toen ook al kartonnen verpakkingen van strokarton gevouwen en gehecht. Pas in 1997 kwam het bedrijf in Almelose handen. Hubregtse Cartonnage nam Straatman over. Het bedrijf ging verder onder de naam Straatman Verpakkingen bv. Maar het duurde nog jaren voordat het bedrijf zich ook daadwerkelijk vestigde op Almelose grond.

Marktleider

In 2004 kocht de gemeente Straatman uit aan de Getfertweg in Enschede, waarna een verhuizing volgde naar Almelo. Op de plek waar voorheen al een drukkerij zat, aan de Bornerbroek sestraat, volgde een grote uitbreiding met drie productiehallen. In 2011 volgde een fusie met Zalpak, om de toekomst te garanderen. Sindsdien is Zalpak & Straatman een marktleider op het gebied van kartonnen verpakkingen.

We leveren aan pretparken onze zelf ontworpen frietzak.

Ingrid Wensing | Directeur Zalpak & Straatman