Nieuws Actueel

'Ze zijn niet te vet, slaat nergens op'

RENÉ CAZANDER 29 december 2015

Hekkensluitersoliebollentest1065

Met Olink uit Maarssen en nieuwkomer Vroeg uit Bunnik heeft de regio Utrecht dit jaar twee bakkers in de top 10 van de AD-oliebollentest. Maar treurnis is er ook: een Utrechtse bakker en een verkoper uit IJsselstein waren landelijk bijna hekkensluiters. Het AD ging bij de bakkers op bezoek.De bollen van de Hollandse Gebakkraam van Teus Kers aan de Amsterdamsestraatweg zaten bij de acht slechtste van het land.Kers, die naar eigen zeggen al 35 jaar naar tevredenheid van zijn klanten oliebollen bakt, is allerminst te spreken over zijn 159ste plek. Zijn bollen zouden volgens de AD-test te vet zijn: olievulkanen. "Dat slaat nergens op. Ze zijn niet te vet. Ik krijg nooit klachten. Als die wel komen, pas ik mijn bollen direct aan,'' reageert Kers een beetje geïrriteerd. Hij verwacht dat zijn slechte resultaten wel effect zullen hebben voor zijn omzet. "Je zult het best merken, denk ik.''De oliebollen van Willem van Reeken scoorden als de op één na slechtste (163ste van de 164). Hij staat al 30 jaar met zijn kraam op het Basiliekpad in IJsselstein. Volgens de AD-test 'smaken zijn bollen niet slecht voor kibbeling'.Van Reeken profiteerde vorig jaar nog van de lange rij wachtenden voor zijn kraam, die voor de oliebollen van 'buurman' en winnaar Brokking kwamen. Die is dit jaar in de AD-test naar plaats 16 gezakt. De rij op het Basiliekpad zal nu waarschijnlijk een stuk kleiner zijn.Dat geldt vrijwel zeker niet voor bakker Olink in Maarssen-dorp (2de in de test) en restaurant en bakkerij Vroeg in Bunnik (9de plek). Hier wordt het de komende dagen echt alle hens aan dek, is de verwachting. De eerste nieuwsgierige klanten kwamen gisteren aan de Achterdijk in Bunnik al proeven.Voor Olink is de onvermijdelijke grote aanloop gesneden koek. De Maarssense bakker was vorig jaar 4de en in 2012 zelfs de trotse winnaar van de AD-oliebollentest. Sindsdien werkt de Maarssense bakker om alle bestellingen af te handelen samen met OVVO. Klanten kunnen in de kantine van deze korfbalclub de bestellingen ophalen.Restaurant en bakkerij Vroeg is 'apetrots' met de 9de plek. Chef-bakker Mike Onasse bakt al voor het vijfde jaar oliebollen. "Maar dit jaar hebben we ze echt op de kaart gezet. We hebben vier jaar geoefend. Het vijfde jaar plukken we de vruchten ervan. Een goede oliebol luistert heel nauw.'' Eigenaar Hans Kempers van Vroeg: "Met Vroeg bestaan we dit jaar ook vijf jaar. Wat we doen, doen we goed.''Voor Onasse is de 9de plek een geweldige afsluiter van een toch al zeer geslaagd 2015. Begin van dit jaar won hij in het Italiaanse Rimini met het Nederlands Boulangerie Team de International Bakery, een vakprijs. "De 9de plek in de AD-oliebollentest vind ik veel geweldiger. Dan doe je het voor de consument. Niet voor je collega's.''