Nieuws Actueel

'Ze zijn nog steeds in onze gedachten'

Lotte Grimberg 17 juli 2015

Het is alweer een jaar geleden dat vlucht MH17 van Malaysia Airlines neergehaald werd in Grabovo. Bij vele staat de ramp nog vers op het netvlies. Nog steeds is er onduidelijkheid over de toedracht van het ongeluk. Vandaag wordt er stilgestaan bij het vreselijke ongeluk. Niet alleen Nederland is in diepe rouw, maar ook bewoners van het dorpje Grabovo in Oost-Oekraïne laten hun medeleven blijken.

Lees ook:Nieuws vliegtuigcrash Oekraïne

Enkele honderden mensen, veelal dorpsbewoners, zijn vrijdagochtend rond 8.45 uur (Nederlandse tijd) in Grabovo (Oost-Oekraïne) bijeengekomen bij het MH17-monument. Daaraan vooraf ging een processie die begon na een kerkdienst van een uur. Uit de herdenking blijkt dat velen nog steeds bedroefd zijn na de ramp met de MH17.

BedroefdGrabovo is het dorp waar vorig jaar op 17 juli grote brokstukken van de Boeing 777 neerkwamen, maar ook veel slachtoffers. Ook de 75-jarige Loedmila Rachimova liep mee vanaf de kerk naar het monument. Zij hoorde die dag het lawaai van de explosie. Rachimova vertelt een ANP-verslaggever dat ze niet alleen bidt voor de slachtoffers van de ramp, maar voor alle slachtoffers van de oorlog. En dorpsbewoner Natalia: "We zijn nog steeds bedroefd dat de mensen hier zijn gestorven. Ze zijn nog steeds in onze gedachten.''

Witte ballonnenNa een half uur wandelen arriveerde het gezelschap bij het monument, waar vlaggen wapperen van de Volksrepubliek Donetsk, maar ook van andere landen, zoals Nederland. Mensen krijgen er witte ballonnen om op te laten. Maar er staan ook mensen met spandoeken. Op eentje is te lezen: 'Kiev, stop met schieten'. De herdenking bij het monument leek daarom nu en dan ook op een manifestatie.

Ongeveer vijftig mensen woonden de ingetogen kerkdienst bij, en ook de processie verliep respectvol. Geestelijke Avramiy zei in zijn dienst: "We zullen ieder jaar bidden voor de slachtoffers van deze tragedie.''

HalfstokOp overheidsgebouwen overal in Nederland hangen vrijdag, precies een jaar na de vliegramp met de MH17 van Malaysia Airlines, de vlaggen halfstok. Premier Mark Rutte heeft voor deze dag een vlaginstructie ingesteld.

De instructie geldt voor alle hoofdgebouwen van de rijksoverheid en ook gemeenten, provincies en diplomatieke vertegenwoordigingen is gevraagd er gehoor aan te geven.

Ook op Schiphol hangen vlaggen halfstok. Op de luchthaven kunnen reizigers en andere geïnteresseerden stilstaan bij de vliegramp die alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, het leven kostte. De herdenkingsplek is buiten ingericht voor vertrekhal 3, waar vorig jaar ook de bloemenzee lag.

'Tot ik sterf, zal ik het niet begrijpen'De grote Nederlandse kranten openen vrijdag met verhalen in het kader van rampvlucht MH17 een jaar geleden. De Telegraaf heeft op de voorpagina twee foto's van de rampplek. Eentje vlak na de ramp met de vliegtuigdelen in het landschap, en eentje van kortgeleden: een veld waarop het gras weer groeit. In de kop een citaat van toenmalig minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken: "Tot ik sterf, zal ik het niet begrijpen.''

Het AD opent met een persoonlijk verhaal van Paul van der Leij en Tineke Kiezebrink. Zij verloren hun 31-jarige dochter Jennifer en 12-jarige kleinzoon Rowen die in het vliegtuig op weg waren naar Kuala Lumpur. Binnenin de krant staat een fotocollage van gedenktekens voor de slachtoffers in Nederland.

De Volkskrant richt de aandacht op de bewoners van het rampgebied in Oekraïne, die ook zijn geraakt door de ramp. Op de voorpagina een rouwende vrouw, met de veelzeggende tekst: Ineens kwam er iemand door het dak. In de krant is een lange reportage te lezen over de bewoners van de plaatsen rondom het rampgebied.

'Vliegramp was een klap voor de aidsbestrijding'Een gedicht van Elly de Waard over de terugkomst van de eerste kisten met resten uit Oekraïne is te lezen op de voorpagina van dagblad Trouw. De krant heeft verhalen over de rampplek en de nabestaanden in Nederland. Er wordt bijzondere aandacht besteed aan het feit dat er belangrijke mensen zijn omgekomen die zich hebben ingezet voor de strijd tegen aids. 'Vliegramp was een klap voor aidsbestrijding', kopt de krant.

KLM en Schiphol staan stil bij MH17-rampKLM en Schiphol hebben vrijdag hun medeleven betuigd met de slachtoffers van MH17 en hun nabestaanden. "Ons hart gaat uit naar de familieleden en vrienden van de slachtoffers van vlucht MH17'', schreef KLM op Twitter, boven een afbeelding van een zwart lint met de tekst MH17. Schiphol schreef: "Vandaag zijn onze gedachten bij de slachtoffers en nabestaanden van de ramp met de MH17.''

Het ramptoestel was op 17 juli 2014 opgestegen van Schiphol. Een paar uur na vertrek werd het uit de lucht geschoten boven Oost-Oekraïne. Alle 298 mensen aan boord kwamen om het leven. Onder de doden waren 196 Nederlanders.

Het vliegtuig was van Malaysia Airlines, maar vervoerde veel passagiers van KLM. De vlucht stond ook geregistreerd als KL4103.

Oekraïne krijgt de schuld"De Oekraïense criminelen zijn hiervoor verantwoordelijk.'' Dat zei de leider (premier) van de opstandige Oost-Oekraïense regio Donetsk, Aleksander Zachartsjenko, vrijdag. Hij deed dat tijdens de herdenking van de vliegramp met MH17 in Grabovo in Oost-Oekraïne. Hij zei dat op deze plek "onschuldige slachtoffers zijn omgekomen''.

BurgeroorlogHet toestel met 298 inzittenden werd neergeschoten. Allemaal kwamen ze om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het gebied staat onder controle van de pro-Russische rebellen van Zachartsjenko. Zij voeren er een burgeroorlog omdat ze zich willen afscheiden van Oekraïne.

Zachartsjenko zei het te waarderen dat er zoveel mensen bij de herdenking aanwezig zijn. Hij zei tegen de nabestaanden van de ramp dat "wij volledige veiligheid hier kunnen bieden'', als ze naar de rampplek toe willen komen.

StilteNa zijn toespraak was er een minuut stilte. Aansluitend werden 298 witte ballonnen opgelaten, voor ieder slachtoffer één.

Een islamitische geestelijke bad op de herdenking. Hij zei dat hij hoopt dat God voor alle slachtoffers een plaats in het paradijs heeft. Onder de doden waren tientallen Maleisiërs en Indonesiërs. Beide landen zijn overwegend islamitisch.

Na Zachartsjenko legden mensen uit de verschillende dorpen in het rampgebied bloemen bij het monument voor de slachtoffers in Grabovo.

Omgekomen geliefdeZo'n 1600 nabestaanden zijn vrijdagmiddag bijeen in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein om hun omgekomen geliefden bij de vliegramp met de MH17, precies een jaar geleden, te herdenken. De bijeenkomst begon om 14.00 uur.

De Stichting Vliegramp MH17 heeft de besloten herdenking georganiseerd en de nabestaanden, onder wie ook enkele uit andere landen, hebben het programma zelf samengesteld. Zo worden de namen van alle slachtoffers voorgelezen, wordt er gesproken en klinkt er muziek.

Premier Mark Rutte spreekt de aanwezigen aan het begin kort toe. Namens het kabinet zijn verder de ministers Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) in Nieuwegein.

SlachtoffersEr komt elk jaar een herdenkingsplechtigheid voor nabestaanden van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. Dat zei bestuurslid Evert van Zijtveld van de Stichting Vliegramp MH17 vrijdag. Deze stichting heeft ook de herdenking van vrijdag georganiseerd.