Nieuws Actueel

Zeehonden bedreigd door zeer besmettelijke griep

Van onze redactie 16 november 2014

De crèches houden er rekening mee dat 10 tot 15% van de totale populatie sterft. In het oostelijke deel van de Nederlandse Waddenzee zijn afgelopen dagen opvallend veel dode zeehonden gevonden, zegt Richard Dijkema van Zeehondencrèche Pieterburen. "Zeker 20 dieren die acuut gestorven lijken. Aan een virus dat deze zomer in Denemarken en Zweden opdook, zijn in Duitsland sinds augustus al zeker 2500 zeehonden gestorven."

Uit de buurt blijven De dode zeehonden zijn onderzocht. Maandag wordt bekend of het besmettelijke griepvirus inderdaad in Nederland is gearriveerd. Zeehondenopvangcentra en kustgemeenten roepen mensen op uit de buurt te blijven bij dode zeehonden en hun vondst te melden.

"Waarschijnlijk is het virus niet besmettelijk voor mensen, maar het is goed om het zekere voor het onzekere te nemen", zegt viroloog Ab Osterhaus. Hoewel de zeehondengriep afkomstig is van een virus dat door trekvogels wordt verspreid, is er volgens hem geen verband met de vogelgriepvariant die op een pluimveebedrijf in Hekendorp is aangetroffen. "Dat is toeval. Duitsland kampt ook met 2 verschillende vogelgriepvarianten; een die zeehonden en een die vogels treft."

Maatregelen Zeehondenopvangcentra Pieterburen, Imares en Aseal hebben voorzorgsmaatregelen getroffen. Om te voorkomen dat opgevangen dieren besmet raken, worden nieuw binnengebrachte zeehonden geïsoleerd.