Nieuws Actueel

Zeeland heeft er in zes jaar tijd 3700 zzp'ers bijgekregen

Frank Balkenende 15 december 2015

Zzp zeeland kamer van koophandel

Het aantal Zeeuwse zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) met een volle baan is de afgelopen zes jaar met 28 procent gegroeid tot 16584. Dat zijn 3700 zzp'ers erbij.

Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel, die dinsdag in Den Bosch een landelijke zzp-manifestatie hield. Landelijk ligt de groei in dezelfde periode op 33 procent. Het aandeel zzp'ers op het totale bestand aan bedrijven in Zeeland is toegenomen van 44 naar 47,1 procent. Dat betekent dat bijna de helft van de ondernemers inmiddels zzp'er is. Het duidt erop dat de beroepsbevolking steeds flexibeler werkt.

VoorlichtingReden om voor de Kamer van Koophandel om de voorlichting voor mensen die een eigen bedrijf willen beginnen of als zelfstandige willen werken uit te breiden. Een succesvol proefprogramma uit Den Haag, waar plots veel werkloos geworden rijksambtenaren op de arbeidsmarkt verschenen, wordt in 2016 geïntroduceerd in de 29 grotere steden en ook in Zeeland. De Kamer van Koophandel wil verschillende groepen en typen zzp'ers maatwerk leveren, zowel in de vorm van digitale dienstverlening als met speciale events.

Positieve motivatieUit onderzoek van de handelskamer blijkt dat de meeste zzp'ers vanuit een positieve motivatie het ondernemerspad inslaan. Van die groep wil 83 procent eigen baas zijn en eigen beslissingen nemen, 54 procent zegt werk en privé beter te kunnen combineren en 53 procent wil bijdragen aan de maatschappij. De meeste zzp'ers (73 procent) zien zich als dienstverleners. Slechts 17 procent wordt zzp'er uit onvrede over de huidige baan of met het oog op dreigende ontslag.

De meeste zzp'er kunnen ook het hoofd boven water houden. Viervijfde draaide in de afgelopen jaar meer omzet of hield de inkomsten op peil. Eenvijfde zag de inkomsten slinken. Ruim eenderde verwacht binnen nu en vijf jaar personeel aan te nemen.