Nieuws Actueel

Zeer geavanceerd virus Regin al jaren actief

Van onze redactie 24 november 2014

Volgens de Amerikaanse computerbeveiliger Symantec, die het virus Regin ontdekte, zou het zijn ingezet in spionageoperaties tegen regeringen, beheerders van infrastructuren, bedrijven, onderzoekers en particulieren.

Regin is volgens het bedrijf "complexe malware waarvan de structuur een technische moeilijkheidsgraad vertoont die nog maar zelden is gezien''.

Het moet maanden of zelfs jaren hebben geduurd om het virus te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat het niet zichtbaar zou zijn. "De mogelijkheden en het niveau van de middelen achter Regin duiden erop dat Regin het belangrijkste spionagemiddel van een land is.''

Het virus is in zeker 10 landen actief geweest, vooral in Rusland en Saudi-Arabië. Ook Mexico, Ierland, India, Afghanistan, Iran, Australië, Pakistan en België, waar de hoofdkwartieren van de Europese Unie en de NAVO zijn gevestigd, hoorden tot de doelwitten.

Nederland Nederland komt niet in de lijst voor. Opvallend is dat ook landen als de Verenigde Staten, China en Israël ontbreken. ,,Het lijkt erop dat het van een westerse organisatie komt'', zei een woordvoerder van Symantec maandag tegen de BBC.

Regin is onder meer in staat screenshots te nemen, de muisfunctie over te nemen, wachtwoorden te stelen, vernietigde documenten terug te halen en het surfgedrag te observeren.