Nieuws Actueel

‘Zeer verontrustend dat zoveel winkels dicht zijn op koopzondag in Almelo’

Van onze redactie 29 juli 2015

Almelo binnenstad Lenneke Lingmont

Twee weken geleden was er eenzelfde probleem. Op diverse plekken werd aangekondigd dat het koopzondag was, maar consumenten kwamen bij veel winkels voor een dichte deur. Volgens voorzitter Gerrit van Woudenbergh van winkeliersvereniging CAA ging het die zondag om een misverstand. Er werd wel aangekondigd dat de winkels open zouden zijn, maar het was geen officiële koopzondag waar de winkeliers van CAA zich achter schaarden. Die van afgelopen zondag was wel zo’n officiële koopzondag en toch waren veel winkels gesloten. Ook filialen van grootwinkelbedrijven als Hema en Livera. „Als zelfs die al niet meer meedoen, houdt het op”, aldus Kamp.GeloofsovertuigingOndernemer Ben Kamp van Kamp Lederwaren baalt er ontzettend van, al die winkels die op een officiële koopzondag hun deuren dicht houden. „Het is enorm frustrerend. Als ondernemers om geloofsovertuiging hun winkel op zondag dichthouden heb ik daar respect voor. Maar nu zie je dat zelfs de grootwinkelbedrijven niet meer allemaal open gaan. Dat is zeer verontrustend.”GrootwinkelbedrijvenEn daarmee doelt hij in het geval van afgelopen zondag onder meer op de Hema en Livera. Bij de laatstgenoemde lingeriewinkel was een gebrek aan personeel de reden om niet open te gaan, vertelt een medewerkster. „We hadden simpelweg de mankracht niet.” Bij Hema wil niemand reageren op de vraag waarom de winkel afgelopen zondag dicht bleef.

Naast de Almelose filialen van landelijk opererende ketens zijn het ook vaak winkels van zelfstandige ondernemers die dichtblijven. Om dezelfde reden als bij Livera, geen personeel om op zondag in te zetten. Maar Kamp vindt dit maar niets. „Kruideniers, noem ik die ondernemers. Het is zo zonde, als we samen iets van de stad willen maken met een attractieve koopzondag, moeten we ermee beginnen dat alle winkels meedoen.”

CAADat is binnen Centrum Almelo Aktief (CAA) ook afgesproken. Er zijn 26 koopzondagen toegestaan, maar dat aantal is volgens de meeste winkeliers te groot. Daarom is besloten dat elke laatste zondag van de maand een koopzondag is. Maar daar blijkt nu ook al lang niet meer iedereen aan mee te doen. Op 30 augustus is er een ledenvergadering van CAA waarbij het probleem koopzondag op de agenda staat. „Vooraf gaan er nog wel mails richting de winkels die dichtbleven”, kondigt Kamp aan. „En wellicht schrijven we een brandbrief, het moet echt anders.”

Foto: Binnenstad Almelo (Lenneke Lingmont)