Nieuws Actueel

Zelfrijdende auto stap dichterbij

Rik Nizet 26 oktober 2015

Auto zelfrijdend 335

De producent van elektrische auto's Tesla Motors heeft toestemming gekregen om zijn Autopilot-software ook naar Europa te brengen. Topman Elon Musk liet zaterdag op Twitter weten dat alle benodigde papieren geregeld zijn.

Met de software kunnen bezitters van een Tesla Model S hun wagen deels vanzelf laten rijden. In de auto's zaten al allemaal sensors ingebouwd. Met de nieuwe techniek kan een bestuurder zijn wagen bijvoorbeeld zelfstandig van baan laten wisselen op de snelweg. Ook kan er volledig automatisch worden ingeparkeerd.

Openbare betaversieTesla bracht de software vorige week al uit in de Verenigde Staten. Bij de perspresentatie waarschuwde Musk nog wel voor het gebruik ervan: "Het is een soort openbare betaversie. We willen dat mensen er voorzichtig mee omgaan. Houd de handen nog aan het stuur."

Wanneer de software in Europa precies beschikbaar komt, is nog niet bekend. In Japan is de aanvraag tot goedkeuring nog in behandeling.

Niet verantwoordVeilig Verkeer Nederland (VVN) zet vraagtekens bij de autopilot-software die is goedgekeurd voor de Tesla Model S. "Zoiets moet je alleen toestaan wanneer het honderd procent veilig is", zegt de organisatie in De Telegraaf.

Bijna ongelukDe software helpt en ondersteunt de bestuurder. "Dan kan je wel zeggen dat mensen hun handen op het stuur moeten houden, maar eigenaren zullen de verleiding toch niet kunnen weerstaan. Daarom vinden we het niet verantwoord", aldus VVN. Op YouTube zijn filmpjes uit de VS te zien van mensen die bijna een ongeluk krijgen met hun Model S.