Nieuws Actueel

Zelfstandigenaftrek weg? ZZP'er stopt niet

Rik Nizet 9 april 2015

Zzp thuis werken computer middelgroot

Mochten de plannen voor belastinghervorming ertoe leiden dat de zelfstandigenaftrek verdwijnt, dan blijft een meerderheid van de ZZP'ers bestaan. Vier op de tien ZZP'ers twijfelt dan of zij ZZP'er kunnen blijven. De overgrote meerderheid van de zelfstandig ondernemers is uitermate gelukkig met hun huidige bestaan als zelfstandige. Zo blijkt uit een enquête van VrijeStijl Magazine onder meer dan 600 ZZP'ers.

Zoals bekend, circuleren er in Den Haag plannen om bepaalde aftrekposten te schrappen in het kader van de belastinghervorming. In ruil daarvoor zou de inkomstenbelasting dan worden verlaagd. Gevraagd of het verdwijnen van de zelfstandigenaftrek ertoe zou leiden dat ZZP'ers zouden stoppen, antwoordde 56 procent zeker niet. 27 procent antwoordde waarschijnlijk niet en 15 procent mogelijk wel. 2 procent is er zeker van dat er in dat geval een einde komt aan hun bestaan als zelfstandige.

LoondienstOok als ZZP’ers een baan in loondienst zou worden aangeboden, slaat een groot deel deze baan af (43%). 47 procent antwoordt het eigen bedrijf er waarschijnlijk niet voor op te zeggen. Een op de tien ZZP'ers zou waarschijnlijk wel werknemer worden.

TevredenZZP'ers zijn uitermate tevreden over het eigen bestaan. Dat valt althans op te maken uit de antwoorden op de vraag hoe gelukkig zij zijn. De respondenten hadden de mogelijkheid een cijfer van 1 t/m 10 te geven. 42 procent waardeerde het eigen bestaan met een 8, 24 procent een 9 en 12 procent gaf het eigen bestaan de hoogste waardering van een 10.

KeuzevrijheidDe keuzevrijheid is de meest bepalende factor voor dat geluksgevoel (79%). Het hoeft dan ook geen verbazing te wekken dat de grootste angst van zzp’ers ‘te weinig inkomsten’ is (39%). ‘Geen opdrachtgevers’ vormt voor 31 procent de grootste angst. Over ‘arbeidsongeschiktheid’ (12%) of ‘te weinig pensioen’ (5%) liggen niet veel zzp’ers wakker.

PartnerOp de vraag wie er in het leven van de ZZP'er onmisbaar is, antwoordde bijna de helft (49%) de partner. Opmerkelijk is dat 35 procent niemand blijkbaar onmisbaar acht, terwijl zij ook familie of vrienden hadden kunnen aangeven.

Lange werkwekenEerdere onderzoeken wezen al uit dat ZZP'ers lange werkweken maken. Ook uit dit onderzoek wordt duidelijk dat voor bijna een kwart van de ZZP'ers een werkweek van 50 uur of meer geen uitzondering is. Een derde van de respondenten werkt tussen de 40 en 50 uur per week.