Nieuws Actueel

Zenuwen over begroting Frankrijk

Lotte Grimberg 13 oktober 2014

Frankrijk en de begrotingsplannen voor volgend jaar houden de gemoederen in Europa flink bezig. Hoewel er tijdens de vergadering van ministers van Financiën van de eurolanden niet specifiek gesproken wordt over Frankrijk, lijkt het wel hét gespreksonderwerp.

BegrotingstekortEurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei maandag voorafgaand aan het overleg dat de "berichten die uit Parijs komen niet bemoedigend zijn''. Volgens afspraken met Europa moet Frankrijk het begrotingstekort volgend jaar onder de 3 procent hebben teruggebracht. Parijs heeft al laten weten dat dit lastig wordt. Uiterlijk op 15 oktober moet Frankrijk de plannen voor 2015 indienen bij de Europese Commissie. Die zal er dan zijn oordeel over vellen.

Gat"Het gat tussen wat zou moeten en wat er aan begroting aan zit te komen, is erg groot'', zei Dijsselbloem. "Dat moet echt kleiner gemaakt worden.'' Landen, waaronder Frankrijk én ook Nederland, hebben uitstel gekregen om aan de Europese normen te voldoen als het economisch tegenzit. Die flexbiliteit is er, maar volgens Dijsselbloem betekent dit niet "dat alles kan''.

GejuichDijsselbloem maande Frankrijk niet voor het eerst. Afgelopen vrijdag zei hij dat het land zijn tijd niet goed gebruikt heeft en geen structurele hervormingen heeft doorgevoerd. Opmerkingen die in Parijs niet met al te veel gejuich zijn ontvangen. "Men moet Frankrijk respecteren'', zei de Franse premier Manuel Valls.