Nieuws Actueel

Zes redenen om zorgen te maken over de Twentse economie

Van onze redactie 8 december 2014

1. WerkloosheidDe werkloosheid is voor alle opleidingsniveaus in Twente hoger dan in Nederland. Het verschil is voor mbo’ers veruit het grootst. 7,7 procent van de mbo’ers in Twente is zonder werk, tegenover 6,3 in Nederland. De werkloosheid in Enschede en Almelo behoort met 17 procent tot de hoogste van het land. In de plattelandsgemeenten ligt de werkloosheid op het gemiddelde: 9,9 procent.

2. Arbeidsmarkt onder drukHet ‘middendeel’ van de arbeidsmarkt staat onder druk. Voor werknemers met mbo-niveau wordt het steeds moeilijker een baan te behouden of te vinden. Administratief en productiewerk verdwijnen door automatisering of verplaatsing naar het buitenland. Mbo’ers in ambachtelijke beroepen hebben de meeste kans op (behoud van) werk.

3. Economische krimpDe krimp van de economie was volgens de ING in 2013 in Twente groter (-2 procent) dan gemiddeld in Nederland (-0,8). En ook het herstel zal hier iets langzamer gaan dan gemiddeld: +0,8 in 2014 en +0,7 in 2015 tegen +0,8 en +1,3 landelijk.

4. OntvolkingEr vertrekken al negen jaar meer inwoners uit Twente dan erbij komen. In 2013 vertrokken er per saldo bijna 800 mensen meer uit de regio, tweemaal zoveel als in 2010. Dit komt ook doordat meer jongeren uit Twente buiten de regio gaan studeren. Ook was er in 2013 voor het eerst sprake van een buitenlands vertrekoverschot: er vertrokken meer buitenlanders dan erbij kwamen.

5. Vertraagde stedengroeiDe steden Hengelo en Enschede groeien nog maar weinig, minder dan 1 procent in 2030 ten opzichte van 2014. Oldenzaal groeit naar verwachting nog met meer dan 5 procent, Almelo en Borne tot 2030 respectievelijk met 4 en 12 procent.

6. Afname aantal studentenDe instroom van het aantal studenten (wo, hbo en mbo) is sinds 2010 met 7,5 procent gedaald, tot 43.163 studenten vorig jaar. De daling is het sterkst bij het roc (-3600). De instroom hij het hbo is toegenomen.

Bekijk ook de zeven redenen waarom het goed gaat met de Twentse economie. Een samenvatting van de Twente Index is hier te downloaden.

Foto: De werkloosheid in Twente is hoger dan in de rest van het land. (Hollandse Hoogte)