Nieuws Actueel

Zes tips om de concurrentie voor te blijven

Caroline Spilt 2 juli 2015

Zo versla je je concurrent middelgroot

Het is als ondernemer niet altijd even makkelijk om aan te haken bij de continu veranderende wereld. Technologische mogelijkheden en mondialisering hebben het tempo waarin ontwikkelingen plaatsvinden drastisch versneld en bestaande bedrijfsmodellen ontwricht. Online kredietplatform Spotcap geeft zes tips waar u zich als ondernemer op moet focussen om deze veranderingen naar uw hand te zetten en de concurrentie voor te blijven.

1. Data is macht

Big data, een begrip waar we tegenwoordig niet meer omheen kunnen. In feite betekent het niets meer dan dat u gebruik maakt van een grote hoeveelheid verzamelde data, en hier waarde uithaalt door analyse. Door het ontdekken van patronen, kunt u bijvoorbeeld processen optimaliseren of betere voorspellingen doen. Het is echter onmogelijk om deze grote hoeveelheden aan data zelf te analyseren. Het is dus belangrijk dat u niet alleen informatie verzamelt, maar er ook voor zorgt dat uw systemen toegankelijk worden gemaakt voor deze data. Door te investeren in ERP-software, zorgt u ervoor dat ook u als kleine ondernemer voordeel haalt uit big data.

2. Go Mobile!

Door de explosieve toename van het bezit en gebruik van smartphones, is het een onmisbaar platform geworden voor ondernemers. Consumenten beschikken nu altijd over internet en dat zal de bestedingen via smartphones dan ook een flinke boost geven. Het biedt een kans om de interactie met de consument te verbeteren en gepersonaliseerde marketing toe te passen. Daarnaast wordt mobiel betalen het belangrijkste betaalplatform. Inmiddels is het makkelijk te implementeren en zijn de kosten laag. De mogelijkheid tot mobiel betalen verhoogt de conversie, biedt de consument een gemakkelijke winkelomgeving en versnelt het betalingsproces.

3. In de wolken

Werken in de Cloud is een manier van werken waarbij IT-toepassingen als een dienstenpakket wordt afgenomen, zonder dat u hoeft te investeren in vaak dure infrastructuur, zoals servers en software-ontwikkeling. Het biedt de kleine ondernemer de mogelijkheid gebruik te maken van professionele software tegen relatief lage kosten. Populaire applicaties zijn die voor bijvoorbeeld salarisadministratie, facturering en orderverwerking. Naast kostenbesparing, hebben Cloud-diensten als voordeel dat ze eenvoudig in gebruik zijn, bedrijfsgegevens altijd en overal beschikbaar zijn en de beveiliging verbetert. Uit onderzoek onder ondernemingen tot vijftig personeelsleden is gebleken dat bedrijven die breed gebruikmaken van Cloud-technologie gemiddeld 20% omzetstijging realiseren in vergelijking met bedrijven die dit niet doen.

4. Back to basics!

Het gebruik telt, niet het bezit. Als ondernemer zit je niet te wachten op dure panden, veel personeel of andere assets die een blok aan je been zijn. Ga terug naar de basis en creëer een flexibele schil om pieken op te vangen. Zo maak je die kosten alleen wanneer er rendement tegenover staat. Met een laptop, internettoegang, een prettige omgeving en een goed kop koffie ben je vaak al een heel eind. Zorg er daarnaast voor dat zoveel mogelijk processen geautomatiseerd worden en maak gebruik van Cloud-services om kosten te besparen.

5. De opkomst van alternatieve financiering

De traditionele financiële instellingen zijn terughoudend met het verstrekken van financieringen voor het MKB. Dit word veroorzaakt door een combinatie van factoren, waarvan de hoge regeldruk en overheadkosten de voornaamste zijn. Technologische veranderingen hebben hun intrede gedaan in de financiële wereld en dat is een verademing voor de ondernemer in het MKB en ZZP’ers. Door technologie toe te passen zijn bijvoorbeeld online kredietverstrekkers in staat om de ondernemer te voorzien in flexibele en snelle leningen voor kortlopend werkkapitaal. Bij dit soort nieuwe platformen heeft u als ondernemer meer kans van slagen, ook als uw onderneming klein van omvang is.

6. Denk aan uw veiligheid

Het wordt vaak onderschat; cybersecurity. Waar vroeger met name financiële instellingen het doelwit waren van cyberaanvallen, richten zij zich nu steeds meer op MKB-bedrijven omdat het beveiligingsniveau relatief laag is. Uit onderzoek blijkt dat 60 procent van alle bedrijven in het MKB in grote of minder grote mate slachtoffer is geweest van cybercriminaliteit. Nu bedrijven steeds meer afhankelijk worden van IT, is het van groot belang om ervoor te zorgen dat gevoelige bedrijfsgegevens veilig zijn. Zorg ervoor dat de systemen goed zijn ingericht, wees alert en investeer in cybersecurity.