Nieuws Actueel

ZGT opent eerste poliklinische apotheek

Van onze redactie 20 mei 2015

ZGT Ton Ruikes Robin Hilberink

„Met de ingebruikneming van deze apotheek willen we de service en kwaliteit voor onze patiënten sterk verbeteren. Tevens is de apotheek ook dienstverlenend voor de mensen in de wijk grenzend aan het ziekenhuis en voor ons personeel, dat natuurlijk ook weleens een recept nodig heeft voor zichzelf”, aldus Oldenhof.

Betere kwaliteit

Maar belangrijker is volgens hem en apotheker Wu dat de service voor de (ex-)patiënten van het ziekenhuis sterk verbetert en dat er ook sprake is van een betere kwaliteit. Mevrouw Wu: „Zowel poliklinische bezoekers als patiënten van de dagbehandeling of patiënten die na een opname met ontslag gaan, kunnen voor hun medicatie bij de poliklinische apotheek terecht. Op deze manier beschikken patiënten direct na een ziekenhuisbezoek over medicatie. Het assortiment is hiertoe zorgvuldig samengesteld in overleg met verschillende specialisten, verpleegkundigen en afdelingen. Zodoende hoeven patiënten niet onnodig lang te wachten, omdat hun eigen, lokale apotheek de specifieke medicatie niet in huis heeft en eerst moet bestellen.”

Ultrakorte lijnen

Oldenhof vult aan: „Ook kwalitatief is er sprake van verbetering in de nazorg omdat wij als apotheek in het ziekenhuis ultrakorte lijnen hebben met de specialisten. Vooral op het gebied van, bijvoorbeeld, oncologie is er vaak een intensievere controle noodzakelijk. Kankerpatiënten hebben uiteraard baat bij een snelle en specifieke meditatie. Er is natuurlijk sprake van een zekere concurrentie met de bestaande apotheken, maar het belang van de patiënt staat voorop en er zal zeker intensieve samenwerking en afstemming met de lokale apotheken zijn.”

Ook in de Hengelose vestiging van ZGT zal over een poos een poliklinische apotheek worden gevestigd. In het Enschedese MST komt zo’n voorziening, volgens Oldenhof, in de nieuwbouw.

Foto: Op traditionele wijze opende Ton Ruikes, lid van de Raad van Bestuur van ZGT, gistermiddag de poliklinische apotheek. (Robin Hilberink)