Nieuws Actueel

ZGT technisch in de top; ziekenhuis loopt voorop met kijkoperaties

Van onze redactie 22 april 2015

ZGT Wendy Pouls Huseyin Aktas Jan Vanstiphout Reiniervan Willigen

Ziekenhuis ZGT begon al in 2003 met het uitvoeren van kijkoperaties. Dat zijn operaties waarbij enkele dunne buizen in het lichaam worden gebracht, waardoor instrumenten worden bediend. In die tijd was er nog maar weinig ervaring met de techniek. Deze vorm van opereren (de zogenaamde laparoscopie of ook wel minimaal-invasieve chirurgie) zou echter een grote vlucht nemen. Omdat het ziekenhuis vroeg op ‘de trein’ stapte, is er nu enorm veel ervaring mee opgedaan en lopen ze ermee voorop.

Kraamkamer in de regio

Dat vertelt chirurg Jan Vanstiphout, die gespecialiseerd is in darmoperaties. „Wij zijn de kraamkamer van deze techniek in de regio. Ik ben er zelf al in 1995 mee begonnen. Het is een mooie techniek, die leidt tot minder complicaties en sneller herstel. We kunnen dat zien in de cijfers. Toen bij darmoperaties de buik nog moest worden opengelegd, lagen patiënten nog dertien dagen in het ziekenhuis. Nu is dat teruggebracht naar gemiddeld zes dagen. Omdat je niet meer met je handen in de buik zit, minder hoeft te manipuleren, behouden organen beter hun functie en/of komen sneller weer op gang. Kijkoperaties zijn nu de standaard geworden.”

„Omdat we al zoveel ervaring hebben en zoveel operaties doen, hebben we heel veel data verzameld over de effecten van de ingrepen. Daarmee zijn we toch een soort expertisecentrum in de regio geworden. Vanwege de grote hoeveelheid patiënten, draaien we mee in landelijke onderzoeken waar alleen heel grote ziekenhuizen in participeren.”

Da Vinci-operatierobot

Nieuw in het pallet van ZGT is de inzet van de DaVinci-operatierobot. Twee dagen in de week is de machine in gebruik bij de chirurgen. Met de robot kan heel secuur worden geopereerd. De robot wordt vooral ingezet bij operaties aan de endeldarm. De andere dagen is de machine in gebruik bij de urologen en de gynaecologen.

Foto: Verpleegkundige Wendy Pouls, darmarts dr. Huseyin Aktas en chirurg Jan Vanstiphout. (Reinier van Willigen)