Nieuws Actueel

Ziek zijn? Dat lost de ZZP'er zelf wel op

CZ.nl 30 november 2015

Advertorialziekzzperzorgverzekering1065

Als zieke ZZP'er hoef je niet te rekenen op veel bijval van de overheid. Dat is althans de heersende mening van de kleine zelfstandige zelf. Wanneer ziekte resulteert in een forse inkomstendaling, dan zijn vrienden en familie vaak de eerste toevluchtsoorden. Maar waarom zou je anderen belasten met jouw probleem, als het ook anders kan?

Vrijheid: het is zeer waarschijnlijk een van de grootste drijfveren geweest toen je koos voor een carrière als kleine zelfstandige. Zelf je werktijden bepalen, zelf je strategie uitzetten, niet afhankelijk zijn van de grillen van een baas. En zelf profiteren van al wat goed gaat. Die zelfstandigheid is doorgaans zeer bevredigend, zo blijkt uit onderzoek van het CBS. Gemiddeld is 27 procent van de ZZP'ers 'zeer tevreden' over het werk, tegenover 17 procent van de werknemers.

In good times, and bad timesMaar die vrijheid komt niet zonder offers. De totale verantwoordelijk geldt net als in een huwelijk 'in good times and bad times'. Zakendoen heb je daarbij zelf in de hand, maar wat als je lichaam niet meer kan? Niet voor niets hangt ziek worden als een zwaard van Damocles boven de hoofden van veel ZZP'ers. Onderzoek van zorgverzekeraar CZ toont aan dat niet minder dan 61% zich hierover zorgen maakt. Veel officiële vangnetten zijn er immers niet. De overheid schiet in ieder geval tekort, als het aan de zelfstandigen zelf ligt. Slechts 10% is te spreken over de ondersteuning uit die hoek, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek. Zelf opdraaien voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering is voor 54% te duur. Bovendien heb je daar niets aan als je tijdelijk uit de running bent.

FamilieVeel ZZP'ers zoeken bij langdurig ziekte en hersteltrajecten toevlucht tot familie en vrienden. Je kunt vaak niet anders. De steun is wellicht prettig, maar de afhankelijkheidsrelatie die je daarmee creëert niet. Je wilt hen niet belasten met jouw genomen keuzes en risico's. Bovendien krijg je zo een dubbele relatie met hen: niet alleen een vriendschappelijke of familiaire, maar ook een zakelijke of zelfs financiële. Dat is een voedingsbodem voor conflicten.

Goed alternatiefGelukkig bestaan er alternatieven. Denk hierbij aan een speciale zorgverzekering voor ZZP'ers van CZ. Zo'n verzekering gaat verder dan het dekken van ziektekosten. Ook professionele hulp en begeleiding zijn inbegrepen, door een aan jouw toegekende Zorgcoach. Die hulp varieert van afspraken maken bij zorgverleners, het regelen van een second opinion tot aan het verkorten van de wachttijd op een behandeling.

Zo'n verzekering heeft nog een belangrijk voordeel: de premie is dankzij forse kortingen een stuk voordeliger dan reguliere zorgverzekeringen. Het hele gezin profiteert daarvan mee.

Voorkomen beter dan genezenVoor uitval door ziekte geldt een cliché: voorkomen is beter dan genezen. Natuurlijk kun je zelf zorgen voor een fit lijf, door gezonde voeding, voldoende rust en regelmatige beweging. Toch is het wel zo prettig als een onafhankelijke expert je hiermee kan helpen en bovendien problemen en afwijkingen tijdig constateert. Zo'n gezondheidscheck voor ZZP'ers helpt uitval voorkomen door persoonlijke tips en begeleiding. Zodat je maximaal inzetbaar blijft.

Als ZZP'er heb je geen tijd voor de lappenmand. Maar lig je er toch in, dan is hulp wel zo prettig. Gelukkig kun je ook dat prima zelf regelen via zorgverzekeraar CZ. Zonder dat je anderen daarmee belast, of afhankelijk bent van de overheid.