Nieuws Actueel

Ziek zijn we op kantoor

Caroline Spilt 27 maart 2015

Ziek op kantoor middelgroot

Het ziekteverzuim in Nederland is sinds 1996 niet meer zo laag geweest als nu. Vorig jaar waren gemiddeld 38 van de duizend werknemers ziek, waarmee het verzuimpercentage is gedaald tot 3,8 procent.

Lees ook:Jonge werknemer bezwijktBurn-out kliniek voor ondernemersZieke werknemer is de sjaakBlog: Ziek worden overkomt mij nietDe daling houdt al enige tijd aan. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schrijft de daling onder meer toe aan de kwakkelende economie in de laatste jaren. Werknemers melden zich daardoor mogelijk minder snel ziek. Ook het feit dat de griepgolf in 2014 mild is geweest, kan een rol spelen.

Tot 2004 daalde het ziekteverzuim tot 4,2 procent. Het veranderde vervolgens tot 2011 vrijwel niet. De laatste drie jaar is het ziekteverzuimpercentage verder afgenomen, meldde het CBS vrijdag.Vooral griepHet ziekteverzuim heeft een duidelijk seizoenpatroon. In de herfst en de winter wordt er beduidend meer verzuimd dan in de lente en in het voorjaar. Griep is de voornaamste reden voor werknemers om zich ziek te melden. Gegevens van griepmeldingen bij huisartsen bevestigen dit beeld. In de winter van 2013–2014 was er een milde griepgolf. Dit verklaart het lage verzuim in het eerste kwartaal van 2014. Het zorgt ervoor dat het gemiddelde verzuim voor heel 2014 laag blijft.