Nieuws Actueel

Ziekenhuisrestaurant is fastfoodcorner

Volop snacks op menu in obesitasklinieken

Van onze redactie 12 november 2015

Ziekenhuisfastfoodetenongezondgroot

Ziekenhuizen die patiënten behandelen voor ernstig overgewicht verkopen zelf volop vet, ongezond eten. In restaurants en kioskjes vieren snacks en frituur de boventoon. Dat blijkt uit een steekproef onder elf van de zestien 'obesitasziekenhuizen', in het kader van de AD Ziekenhuis Top 100.

De bezochte ziekenhuizen, samen goed voor jaarlijks 5000 bariatrische ingrepen (maagband, maagverkleining, bypass), nemen het in hun eigen horeca-assortiment niet zo nauw met de richtlijnen voor gezonde voeding.

FrietschotelsTaartjes, snoep, pizza's, kroketten, hamburgers, gehaktballen en frietschotels worden vaak prominenter aangeprezen dan een broodje gezond en fruit. Bovendien zijn de gezonde broodjes in de meeste ziekenhuizen veel duurder dan een vette hap.

Ongezond assortiment"Een ziekenhuis is een plek om beter te worden", zegt Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum. "Dan helpt het niet als mensen geconfronteerd worden met een grotendeels ongezond assortiment."

44 procentVorig jaar kampte bijna 44 procent van de Nederlanders met overgewicht, van wie 12 procent ernstig. Fors meer dan in 1981, toen ruim 27 procent te dik was.

Laffe houdingIvan Wolffers, emeritus hoogleraar Gezondheid en Cultuur, pleit voor een complete ban op ongezond eten in ziekenhuizen. "Ziekenhuizen zeggen: we zuigen graag bij u weg, maar hebben niks te maken met hoe al dat vet daar komt. Dat vind ik zo'n laffe, te gemakkelijke houding. Alsof een ziekenhuis alleen een doorgeefluik van behandelingen is."

Niemand opleggenZiekenhuizen erkennen dat ze relatief veel ongezond eten verkopen, maar piekeren er niet over daarmee te stoppen. "We promoten als ziekenhuis een gezonde levensstijl, maar willen dit niemand opleggen", aldus een zegsman van het Albert Schweitzer Ziekenhuis.

Het complete AD-onderzoek verschijnt zaterdag