Nieuws Actueel

Ziggo verslaat KPN

Rik Nizet 28 mei 2015

Ziggo bedrijven klant 1000

Kabelmaatschappij Ziggo is na de fusie met UPC goed voor 43,9 procent van alle aansluitingen voor breedbandinternet in Nederland. Daarmee is het nu de grootste aanbieder. KPN komt inclusief dochtermerken Telfort en XS4ALL op de tweede plaats met een marktaandeel van 40,1 procent.

Dat blijkt uit cijfers over het eerste kwartaal die marktonderzoeker Telecompaper donderdag heeft gepubliceerd. KPN kreeg er in die periode wel meer abonnees bij dan de combinatie Ziggo/UPC: 35.000 tegen 10.000. Daarbij profiteert 's lands grootste telecombedrijf van de groeiende vraag naar snel internet via een glasvezelverbinding.

BreedbandmarktDe totale breedbandmarkt groeide afgelopen kwartaal met 1,1 procent, tot iets meer dan 7 miljoen aansluitingen. Waar de kabel nog altijd goed is voor bijna de helft van de markt, groeit glasvezel het sterkst met zo'n 7 procent meer gebruikers dan een jaar eerder. De technologie is nu goed voor een marktaandeel van 12 procent.

Voor heel 2015 voorziet Telecompaper een marktgroei van 2,3 procent. ,,Aanhoudende groei in kabel en glasvezel zal de gestage afname van het aantal DSL-gebruikers compenseren'', verwacht analist Kamiel Albrecht. In de jaren tot en met 2019 voorspelt het onderzoeksbureau een groei van gemiddeld 1,9 procent per jaar.